1.650
7

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Originele tiramisù

Als een Italiaan depressief is, zal hij eerder naar zijn mamma lopen om een lepeltje tiramisù, dan naar een psychiater gaan

Als je de Italiaanse mamma’s op de kast wil jagen, moet je eens gezellig gaan experimenteren met hun tiramisù. Neen, behoed je voor de mascarponemaffia en geraamde aanslagen. Don’t fuck with the tiramisù. Maar goed, waarom zou je ook?

Het schandalig lekkere dessert, comfort food pur sang, (het betekent ook ‘haal mij op’, dus dat zegt genoeg) dat troost biedt op troosteloze dagen. Een verleiding van mascarpone en zabaglione. Een dronken lange vinger. Cacaopoeder dat zo wrang is als het leven zelf.

Tiramisù ís leven. Tiramisù is de zon en is de maan. Tiramisù is liefde, is seks. Vuur, intimiteit en een explosie. Eén hap in het verzwelgende dessert en je weet waarom je leeft. Als een Italiaan depressief is, zal hij eerder naar zijn mamma lopen om een lepeltje tiramisù, dan naar een psychiater gaan.

Bereiding
Bedek de bodem van een diepe schaal met lange vingers. Giet daar een kopje gezoete espresso bij, sprenkel er marsalawijn over en laat afkoelen.

Echte tiramisù verspil je niet met room. Nee, daar klop je een zabaglione van eidooiers met alcohol. Pak voor een flinke bak tiramisù, waar je je gemakkelijk met een uitgehongerd gezin aan kunt fêteren, 5 eidooiers. Klop ze samen met 50 gram suiker op tot de kleur van okergeel, naar wit is gegaan.

Verwarm vervolgens in een pannetje 250 ml marsalawijn. Als de wijn warm is, voeg je dat al kloppend aan de eidooiers met suiker toe. Zet nu je bak zabaglione in de dop op een andere pan met een laagje kokend water (bain-marie) en klop tot het schuim stijf is. Als er pieken aan je garde blijven hangen zet je de kom op een bak ijswater en klop je het geheel koud. Voeg vervolgens de zabaglione toe aan 500 gram mascarpone. Roer er met een schuimspaan lucht in. Schenk in de schaal met lange vingers.

Zeef cacaopoeder over de tiramisù en laat het toetje goed opstijven. Moet jij eens opletten wat er gebeurt als je een hap neemt van je zelfgemaakte goddelijkheid…

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter 

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (7)