1.225
8

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Port, hét nieuwe zomerdrankje van 2013

Drink je portje ook eens gekoeld

Hèhè; eindelijk een straaltje zonneschijn. Het is nog bar koud, maar als de verwarming op tien staat en je met je zonnebril op achter het raam gaat zitten, is het gevoel van de zomer in ieder geval stukken dichterbij.

Culiperslunch
Ieder jaar vindt er in de Kookfabriek een zogeheten Culiperslunch plaats. Johannes van Dam, Alain Caron, de ganse culinaire elite is bijeen om champagne te drinken, kaviaar te eten en dat weg te spoelen met wodka. Totdat het half drie is en je de – gigantische – goodiebags mee naar huis krijgt. En daar zat een pareltje in: een heerlijke port. Otima 10, tien jaar gerijpte rosé-port. Waanzinnig lekker! Je hebt natuurlijk de Graham’s, Kopke’s en Quinta da Vesuvio’s uit de bekende streek, maar de Warre’s Otima is nog eens aantrekkelijk geprijsd en ontzettend grappig als aperitief. Waarom? Omdat port natuurlijk niet meteen in één adem genoemd wordt met een cocktail aan het strand. Nu wel! Drink je portje namelijk eens gekoeld.

Port met prijzen
Warré’s is de oudste portproducent van Britse origine, en al pionier sinds de achttiende eeuw. Dat heeft geresulteerd in verfrissende, eigentijdse en vooruitstrevende portjes. Net als deze – die trouwens zeventien prestigieuze wijnprijzen heeft gekregen, waaronder bij de International Wine Challenge. En dat voor een port die ‘gewoon’ bij de grootgrutter te verkrijgen is.
Port is tamelijk stroperig van smaak. Winterse kruiderijen, sinaasappelschil, karamel. Enfin; je kent het mondgevoel. Maar wat gebeurt er als je de rosé-port koelt tot een graad of vier, vijf? Wég stevige karakter, welkom bloemetjes. Welkom fruit, welkom elegance.

Recept-ideeën
Het begeleidend schrijven (en de tasting) was bijzonder. Apart. Tongstrelend, maar bovenal vernieuwend. En aangezien Foodporn amper bericht over bestaande recepturen, maken we voor nu een uitzondering. Maar goed; er komen nog twee nieuwe recepten bij. Maar eerst de originele ‘Otima Perfect Serve’. En die is razend simpel: doe in een wijnglas wat ijsblokjes, frambozen, knijp er een grapefruit in uit (bewaar een partje voor de garnering) en schenk er de Otima 10 in.

Maar houd het nu niet eens bij rosé-port. Maak van een gekoelde witte een sparkling Mojito, met wat bruiswater, limoen, munt en rietsuiker. En een rode is een perfecte begeleider voor een sangria. Wat denk je? De sinaasappel, grapefruit, appel, perzik kaneel, steranijs komen uitstekend tot hun recht in deze godendrank.

Kijk verder dan je neus lang is. Probeer oude technieken met onalledaagse dranken. Bier bij de tapas, jenever in de 7-up: probeer! Vergeet echter de glazen water en paracetamol niet; die kunnen dan nog eens goed van pas komen. 

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe. 

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)