631
0

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Recessie-food

Als zelfs Bram Moskowicz op z'n centen moet gaan letten is het tijd om de weckpotten uit de kast te halen

Nog even en we hebben geen geld meer. Althans, dat wordt ons door de media ingefluisterd. Als zelfs Bram Moskowicz op z’n centen moet gaan letten is het tijd om de weckpotten uit de kast te halen.

Overschot

Wecken en inmaken is behoorlijk ouderwets, dat geef ik toe. En heel erg efficiënt is het ook niet, dat weet ik. En oké, het is vele malen goedkoper om ingemaakte groenten te kopen, dan zelf in te maken. Maar echt, het is wel veel lekkerder. En het is kneuterig. Dus pak je door je moeder gebreide vest, weckpotten en je groenteoverschot; we gaan iets lekkers maken!

Geschiedenisles
Rond 1800 zocht de Franse legerkok Nicolas Appert een manier om zijn infanterie in de meest barre omstandigheden een voedzaam maal voor te schotelen. Daarom bedacht hij een manier om met zuur zijn groenten te bewaren. Na bijna een jaar bleken zijn ingemaakte ingrediënten nog steeds smakelijk en – niet geheel onbelangrijk – goed bewaard te zijn gebleven.

Tafelzuur
Nu heb je natuurlijk het ouderwetse Amsterdamse tafelzuur, maar eigenlijk kun je elke groente inmaken. Ik kies ervoor om een carpaccio te maken van meiraap. Een niet-alledaags bommetje van vitaminen, maar heerlijk op een gure herfstavond.

Voor de carpaccio:

–    1 meiknol, in flinterdunne plakken gesneden (met de mandoline)
–    Een gesteriliseerde weckpot met daarin 200 ml water, 400 ml witte wijnazijn, 150 gram suiker, 2 kruidnagels, 2 gescheurde laurierblaadjes, 9 gekneusde jeneverbessen, 9 gekneusde witte peperkorrels, 1 bosje dille; aan de kook gebracht en afgekoeld
–    Handvol frambozen, tot pulp vermalen en gezeefd, op smaak gebracht met 75 ml extra vierge olijfolie, 25 ml aceto balsamico-azijn, 3 eetlepels PX-sherry, snufje zout en een draaitje peper
–    Kappertjes, even ‘gefrituurd’ in hete olijfolie, tot ze openbarsten tot bloemetjes
–    Pijnboompitten
–    Dille om te bestrooien
–    Gamba’s, met een beetje limoen en chilipeper
–    Kardemom om op smaak te brengen

Doe het inmaakmengsel in de weckpot en doe de gesneden meiknol in het nog hete vocht. Laat een paar weken staan.

Rangschik de knol als carpaccio, besprenkel het met de frambozendressing, bestrooi met de kappertjes, pijnboompitten en kardemom en schik de dille over het tafereel. Bak de gamba’s en leg bij de carpaccio. 

Totaal anders, des te lekkerder. Smakelijk!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe.

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (0)