1.387
12

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn’s Kerstdiner; Erwtensoep culinair

We willen een soepje dat onze trek stilt, in een moordend tempo op tafel staat, geen fluit kost en heerlijk smaakt

Verdulleme; wat is het koud! Gevoelstemperatuur van minus vijftien graden, gebarsten lippen van de ijle, koude, dan weer kunstmatig verwarmde lucht. Snipverkouden, gepikeerd door de aangepaste dienstregeling, prikkende naalden van de kerstboom tijdens het optuigen. We hebben warmte nodig. We hebben een verwenmomentje verdiend.

Een klein cadeautje aan onszelf, zonder dat daar rijmpjes, surprises of urenlange wachtrijen bij kassa’s voor nodig zijn. Het is tijd voor erwtensoep.

Verbluffend effect
Vol, krachtig, dik. Een dikke pap waar de soeplepel met gemak in moet blijven staan. Zo hoort het. Zo moet het. Maar niet vandaag, niet nu. Nee; we hebben haast. Alle kinderen in huis hebben buikgriep, de man moet een nieuwe trui hebben, schoonmoeder belt veertien keer per dag of ze écht niet iets moet halen voor kerstmis. De kerstboom staat scheef, het huis is een teringzooi en de kerstvrolijkheid is nergens te vinden, behalve in de reclamefolders (19,95 voor vijf kerstballen?!). Het kan ook makkelijk, maar het kan ook makkelijk én culinair. Ideaal voor bij het kerstmenu, want het is ontzettend snel te maken, maar heeft een verbluffend effect.

Rookworstenreclame
Normaliter gebruik je spliterwten, die je een nacht laat weken, dan kapotkookt met een varkenshiel en kruiderijen. Dat gaan we nu niet doen. We willen een soepje dat onze trek stilt, in een moordend tempo op tafel staat, geen fluit kost en heerlijk smaakt. Daarom gebruiken we erwten uit blik of het vriesvak. Daarnaast laten we het spek terugkomen, de rooksmaak, maar doen we er verfrissende garnituren bij. Het leven is niet een grote rookworstenreclame. Al wil ik de nostalgie niet bederven; dat zou zonde zijn. Desalniettemin is dit een prima voorgerecht voor zes personen

500 gram doperwten
700 ml groentenbouillon
1 eetlepel truffelolie
2 eetlepels creme fraiche
250 gram rundervet, gesneden in blokjes van 1 cm
18 grote garnalen, gepeld, gemarineerd in olijfolie met rozemarijn, knoflook en sjalot
1 mango, in rondjes gesneden, gemarineerd in 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte-wijnazijn, rozemarijn en basilicum
Melk en (in de oven geroosterde en uitgeknepen) knoflook, verwarmd en vlak voor het opdienen opgeschuimd
Basilicum

Bereiding
Verwarm de bouillon en laat de doperwten even een minuutje koken. Zet het vuur laag en pureer na tien minuten pruttelen de soep. Haal door een zeef en roer de room en olie erdoorheen.
Bak het vet tot de uiteindelijke kaantjes goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken en bestrooi met zout en peper.

Bak de garnalen aan elke kant een minuut, zodat ze perfect gaar zijn.

Dien de soep op en strooi de garnalen, kaantjes, extra basilicum gezellig over het gerecht. Als laatste een dot knoflookschuim en je hebt een perfect voorgerecht.

Volgende week de garnituren voor het hoofdgerecht!

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe.

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (12)