740
3

Tekstschrijver en publicist

Mark Wagemakers is tekstschrijver en publicist.

Foodporn: Ultiem comfort food

Wat is er nu leuker dan een kopje soep te nuttigen terwijl het kwik daalt, de regen tegen de ramen klettert en jij in je huispak je even terugtrekt

Heerlijk, die geuren van een verse, met liefde bereide kippensoep. Anderhalve dag in de weer met ingrediënten, gesjouw met pannen, en een kale kip die tóch geplukt moet worden.

Vooral dat laatste staat me tegen. Mensen die zeggen dat je pas de béste kippensoep hebt als je vel, pluksel en frutjes in de soep mietert, hebben het niet helemaal begrepen. Dat vieze, weeïge gesodemieter tussen je tanden, velletjes die aan je gehemelte blijven plakken, nee – dat verwacht ik niet van comfort food.

Wel is het doodzonde om de basis – je soepkip – weg te gooien. Maak er daarom een heerlijke salade van. Met (zelfgemaakte) mayonaise, veel peterselie, een brunoise gesneden augurkje, geplisseerd tomaatje waar je alleen het stevige deel van gebruikt (geen vruchtvlees) een hard gekookt eitje, kleingesneden bleekselderij en wortel en een beetje extra olijfolie. Hoe lekker is dat? Veel lekkerder dan gepeuter en gepiel in je soep. Niet doen dus.

De perfecte basis van een kippensoep is de soepkip. Een groot, stevig, vet exemplaar van enkele kilo’s. Ik gebruik drie kilo vlees op zeven liter bouillon (zulke grote voorraden leg ik aan om de winter door te komen). Ik leg de kip met kruiden in koud water en laat het in totaal zes uur trekken. Niet koken; absoluut niet koken! Smaken maak je kapot door ze te koken, behandel je bouillon dus als thee.
Na vier uur voeg je de groenten toe. Grof gesneden. Je hoeft de ui alleen maar doormidden te snijden, de wortel in forse stukken, comfort food is comfortabel; geen gekkenwerk.

Zeef na twee uur en snijd mooie repen van een maiskipfilet. Voeg de vermicelli bij, laat een kwartier garen, breng op smaak met zout (de bouillon kan wat laf zijn) en top af met bladpeterselie.

Na een halve dag trekken ruikt je hele huis naar vroeger. Naar onbekommerdheid. Heerlijk, met een vleug nostalgie. En wat is er nu leuker dan een kopje soep te nuttigen terwijl het kwik daalt, de regen tegen de ramen klettert en jij in je huispak je even terugtrekt. Jij en je soepje. Gezellig toch?

Ingrediënten
Soepkip van drie kilo
7 liter koud water
2 gescheurde laurierbladeren
2 kruidnagels
Schil van een sinaasappel, zonder wit
10 peperkorrels
4 kilo groenten (prei, bleekselderij, wortel, ui)
Kilo kipfilet, flinterdun gesneden
350 gr vermicelli
Bos bladpeterselie

Lees iedere vrijdag Foodporn. Culinaire verhalen die er toe doen. Tips, suggesties? Mail de redactie, we komen naar je toe.

Volg Mark Wagemakers ook op Twitter

Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’

Geef een reactie

Laatste reacties (3)