Laatste update 15:35
14.416
99

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Forum voor Democratie zegt duidelijk waar zij voor staan, durf te luisteren

Er gaat een boodschap vanuit die bij het beoogde publiek luid en duidelijk binnenkomt

‘Het was een grapje.’ ‘Het was een abstracte discussie, dat mag je niet letterlijk nemen.’ ‘Je begrijpt de context niet.’ ‘Dat bedoelt hij helemaal niet zo.’ ‘Zo flauw dat jullie hem steeds op zijn woorden proberen te pakken.’

Het schaakspel van Baudet, cc-foto: Frans Peeters

Keer op keer vliegt Thierry Baudet uit de bocht met racistische, seksistische en antidemocratische uitspraken, en keer op keer krijgen de mensen die daar terecht buikpijn van krijgen te horen dat ze zich niet zo moeten aanstellen. Dat het allemaal wel meevalt. Of erger, dat seksisme en racisme uitgesproken in volzinnen vol ronkend klinkende latinismen helemaal geen seksisme en racisme zijn. Want dat zijn platte emoties uitgedragen door laagopgeleide PVV-aanhangers en Baudet is een intellectueel. De zelfverklaard belangrijkste intellectueel van Nederland.

Moeilijke vragen
Forum voor Democratie is echter allang geen ‘studieclubje’ of ‘denktank’ meer. De partij zit met twee zetels in de Kamer, staat op 9 zetels in de peilingen en haar politici krijgen ruim baan in de media om te vertellen over hun ideeën en wat ze maar willen. Als er een piano wordt bezorgd in de fractiekamer worden daar hele nieuwsitems aan gewijd. Toch wordt de pers door de partij als bevooroordeeld, extreemlinks en leugenachtig afgeschilderd. Het resultaat? Nog meer vleiende interviews zonder kritiek of moeilijke vragen.

Er gaat hier iets gruwelijk mis. De journalistiek is er om de macht te bevragen. Politieke zetels vertegenwoordigen politieke macht. Politici voeren campagne met woorden, de uitspraken van een politicus doen er dus toe. Als we een klimaat laten ontstaan waarin politici niet meer mogen worden aangesproken op wat ze zeggen of schrijven, dan valt de bodem onder de democratie vandaan. Waar kun je een politicus dan nog wel aan houden?

Baudet
Onderstaand enkele uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet.

In een debat over immigratie:

Ik wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is.

In een speech over ‘nationale zelfhaat’ op een partijbijeenkomst:

Door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan.

In een opiniestuk over de omstreden versiercoach Julien Blanc:

In weerwil van het dominante discours over het ‘zwakke’ geslacht is geen diersoort zo wreed als de jonge vrouw. Misschien is het evolutionair te verklaren – dat vrouwen een sterke spermadonor zoeken voor de voortplanting; dat het voortbestaan van de soort van een dergelijk afweermechanisme afhankelijk is… De realiteit is dat vrouwen niet alleen maar met omzichtig “respect” behandeld willen worden door hun sexpartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun ‘nee’, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden.

In een interview met Quote:

Ik weet wel dat vrouwen het over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familieachtige dingen enzo… Ja, maar het is gewoon zo.

Op een partijbijeenkomst:

Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn.

We moeten minder universalistisch zijn. We moeten het idee loslaten dat alle mensen helemaal hetzelfde zijn.

Vroeger was de hele wereld van ons. We moeten ons laatste stukje grandeur, de Antillen, niet opgeven.

GroenLinks is een beetje een wijvenpartij.

Hiddema
En ook zijn secondant, Theo Hiddema, geeft blijk van een naargeestige fixatie:

Bij RTL Late Night:

Er is maar één parlementariër, thans geheten, en dat ben ik, die het rassenprobleem aan de orde heeft gesteld in de Tweede Kamer.

Integratie vindt alleen maar plaats tussen de lakens.

Gisteren, in de Tweede Kamer, terwijl hij een motie indient voor afschaffing van Artikel 137d uit het wetboek van Strafrecht, het artikel dat mensen in staat stelt weerstand te bieden aan discriminatie en haatzaaien:

Steevast is het zwart dat klaagt en is het wit dat in de beklaagdenbank zit.

Dit discours is gekmakend, lijkt mij, voor de trotse zwarte man of vrouw die dat moet aanzien. Die de types moet aanzien die zich opwerpen als zijn of haar beschermer. Dat hij steun nodig heeft, dat hij de gang naar de rechter nodig heeft. Dat ‘ie aangifte moet doen en dat hij niks moet pikken als er bepaalde kwalificaties jegens hem worden geuit. De echte trotse fiere neger, mag ik hem zo noemen. Die zou toch in opstand komen als hij welvoldaan voor de spiegel staat, zin heeft in een nieuwe dag, de radio aanzet en weer van die types hem hoort beschermen. Daar zit ‘ie niet op te wachten.

Er is een duidelijke lijn te ontdekken in bovenstaande uitspraken. Er gaat een boodschap vanuit die bij het beoogde publiek luid en duidelijk binnenkomt. Het is de taak van de journalistiek om die boodschap te herkennen, te bevragen en er kritische kanttekeningen bij te plaatsen. Dat nalaten is meewerken aan het normaliseren van bovenstaande uitspraken en de politieke ideologie die erachter zit.

En wie nog steeds denkt dat het allemaal een hilarische grap is, wil ik graag de woorden van Kurt Vonnegut Jr. op het hart drukken:

“We are what we pretend to be, so we must be careful about what we pretend to be.”

Geef een reactie

Laatste reacties (99)