933
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Foute mannen en pantoffelhelden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Waarom gaan vrouwen toch voor die foute, maar sexy mannen?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Eindelijk eens een onderzoek naar een van de meest prangende vragen: Waarom geven vrouwen als het op seks aankomt altijd de voorkeur aan de onbetrouwbare jongens? Kristina Durante, assistant professor aan de University of Texas van San Antonio (UTSA) ontdekte dat het aan de hormonen die rond de eisprong vrij komen te wijten is.

Vrouwen zijn dan gewoon in de war en zien die schurken als betrouwbare partners. We wisten al lang dat als vrouwen zo tegen de eisprong aanzitten zich ineens aangetrokken volen tot sexy en opstandige mannen, èchte mannen zal ik maar zeggen. Dat zijn ook net de mannen met veel testosteron met de sterkste drang hun zaad overal te verspreiden en die dus het vaakst meerdere partners hebben.

In de verschillende experimenten van mevrouw Durante bleek echter dat als vrouwen een indruk moeten geven hoe behulpzaam zo’n man zal zijn als partner, ze een geheel verkeerde inschatting maken: hij zal voor de baby zorgen, zal de boodschappen doen, en stofzuigen. Vergeet het maar, die mannen moet je nu net niet hebben, maar toch zorgt de natuur ervoor dat vrouwen die man-mannen verkiezen. Beter zaad?

Als de vrouwen in het onderzoek moesten vertellen wat voor partner zo’n sexy man zal zijn voor een andere vrouw, zagen ze echter alle tekortkomingen. Er zijn overigens ook onderzoeken die nog wat dieper op de hormonale werking zijn ingegaan en die suggereren dat vrouwen voor de seks liever de boefjes willen, maar voor de lange termijn graag terugvallen op de pantoffelhelden. Zo is er voor iedereen toch een plekje en een taak.

Eerdere Gezonde Weetjes


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)