582
21

Hoogleraar Openbare Financiën

Professor Harrie Verbon is econoom en momenteel werkzaam als hoogleraar Openbare Financiën en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek behelst onder meer de volgende terreinen: de macroeconomische effecten van vergrijzing, migratie, herverdeling en economische groei, overdrachten tussen generaties (inclusief pensioenen) en verhandelbare emissierechten. Professor Verbon is daarnaast lid van het bestuur van het Rathenau Instituut. Hij was eind jaren '90 lid van de programmacommissie van het CDA, maar heeft inmiddels het lidmaatschap van die partij opgezegd.

Frans Timmermans maakt de verkeerde excuses over Europa

Geen excuses zijn nodig over de goede structuren van Europa, maar over de slechte

Frans Timmermans, tweede Kamerlid namens de PvdA, verdedigde in 2004 en 2005 te vuur en te zwaard de EU grondwet waar kiezers op 1 juni 2005 per referendum een negatief oordeel over gaven. Die grondwet bevatte heel veel slechte dingen waar Timmermans weet van had kunnen hebben, want hij had er zelf aan meegeschreven.

Misschien had hij het zelf niet door, maar dan had hij ook naar anderen kunnen luisteren die dat wel door hadden. Timmermans luisterde niet. Hoe slecht de grondwet en het tweelingbroertje van die grondwet (namelijk het wel aangenomen verdrag van Lissabon) waren zal nu duidelijk zijn. Zou je zeggen. Nederland maakt immers een serieuze kans de economische afgrond ingetrokken te worden door de Europese problemen rond de euro.

Deze problemen zijn er omdat het verdrag van Lissabon het toeliet dat Europese lidstaten hun budgettaire en economische rommel over de schutting van hun buren gooiden. Timmermans denkt nog steeds dat die afgewezen grondwet goed was voor de Nederlanders. Hij heeft in ieder geval nooit zijn excuses aangeboden dat hij aan zo iets slechts als de EU grondwet, en dus indirect het Verdrag van Lissabon, had meegeschreven.

In het televisieprogramma Buitenhof van afgelopen zondag (23 oktober 2011) zegt hij dat politici vergeten zijn te zeggen tegen de kiezers hoe belangrijk de Europese structuren voor de Nederlandse economie zijn. Oud VVD-coryfee en oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zat tegenover hem, maar hij barstte niet in lachen uit. Bolkestein, ondanks zijn rol eertijds in het Europese bestuur, erkend euroscepticus, scheen Timmermans serieus te nemen. Hij blijkt dus net als vele andere Nederlandse politici besmet te zijn met het verkeerde pro-Europa virus.

Het lijkt mij niet nodig het excuus te maken dat Europa niet goed is uitgelegd aan de Nederlandse burger. Dat is het typische neerbuigende Timmermans syndroom: “Europa is goed, maar de burger begrijpt het niet en ik, politicus, heb het niet goed uitgelegd.” Timmermans had zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de gebrekkige structuren die hij en andere Europese politici verzonnen hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)