341
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Frisse lucht tegen gevaar

Hoe we slechte ervaringen koppelen aan geuren

Het stukje over walging dat ik gisteren schreef had ik uit moeten stellen tot vandaag, maar ik wist gisteren nog niet dat ik vandaag bij mijn dagelijkse speurtocht langs nieuws over gezondheid iets zou tegenkomen.

Daarbij vond ik een artikel waaruit blijkt dat geur in combinatie met een moment van stress die geur negatief verandert. Een piek in je stresshormoon en de wereld rondom je stinkt

Met verfijnde technologie om de werking van de hersenen in beeld te brengen konden neurowetenschappers precies zien wat er gebeurt. Ze lieten proefpersonen neutrale geuren ruiken en soms combineerden ze dat met zeer stressvolle afbeeldingen van ernstige verkeersongevallen of foto’s van oorlogssituaties. Bij een volgende test was dan de geur niet langer neutraal, maar onaangenaam.

Omdat onze reuk het oudste zintuig in de evolutie is, ligt het voor de hand dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van mechanismen om gevaar te herkennen. Dat zou dan door de communicatie tussen stress en geur heel goed mogelijk zijn. Dat mechanisme hebben we nog steeds, ondanks het feit dat we heel wat meer manieren ontwikkeld hebben om risico´s te herkennen.

Walging bij bepaalde geuren zou in dat geval een logisch gevolg zijn van een manier om zo dreigend gevaar te herkennen. Het ‘stinkt hier’ zou dus een goede graadmeter kunnen zijn voor jou om situaties te herkennen die niet goed voor je zijn. Wie weet, want het is natuurlijk voor een deel speculatie. In elk geval denk ik na het lezen van het onderzoek dat deodorant een goede investering is zodat je voorkomt dat je bij het eerste afspraakje met je geliefde al herkend wordt als een potentieel gevaar.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Walging werkt

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie