Laatste update 20:15
25.106
266

Natuurkundige

Jelmer Renema is natuurkundige. Sinds 2011 is hij promovendus natuurkunde aan de universiteit Leiden, in de quantumoptica. Verder is hij politiek actief binnen de Partij van de Arbeid, Hij schrijft over de politiek van de VS, het neoliberalisme en conservatisme in Nederland en wetenschapsbeleid.

Fuck Ebru Umar

De reacties van rechts dropen van de hypocrisie

cc-foto: Robert de Bruijn
cc-foto: Robert de Bruijn

Ebru Umar heeft inmiddels ‘landarrest’: ze mag, in afwachting van verdere ontwikkelingen, Turkije niet uit. Daar werd ze afgelopen zaterdagavond gearresteerd, waarschijnlijk naar aanleiding van een aantal kritische tweets over de Turkse president Erdogan.

De reacties van rechts dropen van de hypocrisie. Umar is columniste voor Metro, en behoort tot de stal van GeenStijl en The Post Online. Die laatste site pleitte een tijd terug voor de mogelijkheid om democratisch de rechten van minderheden af te schaffen:

tpo

Echter, nu een van hun columnisten tot een impopulaire minderheid behoort – namelijk de minderheid van Turken die niks van Erdogan moet hebben – profileren ze zich ineens met een barragevan stukken als verdedigers van diezelfde minderheidsrechten waar ze in Nederland zo graag vanaf zouden willen.

Deze hypocrisie is typerend voor modern rechts. Toen er in 2013 Greenpeace-activisten in Rusland opgepakt werden, stond GeenStijl vooraan om te roepen dat ze vooral hun straf uit moeten zitten en om grappen te maken over hun omstandigheden. Toen er vorig jaar een Nederlandse, pro-Koerdischejournaliste opgepakt werd, vertelde Umar zelf op de radio dat het allemaal d’r eigen schuld was.

In hun strijd tegen de moslim-boeman is rechts prima bereid met twee maten te meten. Dat is politiek voordelig: je kunt aanvallen zonder ooit te hoeven incasseren. Zij mogen ministers lastig vallen totdat ze voor de camera in elkaar storten, maar wie Wilders een kritische vraag stelt, is de nieuwe Volkert van der G. Telkens als een van de hunnen wat aangedaan wordt, moet er een nationale inquisitie komen wordt om te kijken of we het allemaal wel erg genoeg vinden. Als een van de onzen wat overkomt, worden we allemaal geacht te vinden dat je je in het buitenland aan de lokale wet moet houden.

Ik ben het zat om voor dit karretje gespannen te worden. Het is voor rechts van tweeën een: of je ondersteunt de democratische normen ongeacht wiens politiek belang dat dient – en dat betekent dat je ook voor een Greenpeace-activist opkomt – , of je zegt openlijk dat je schijt hebt aan de rechtsstaat, maar dan moet je ook niet komen huilen als een van je journalisten daardoor in de problemen komt.

En voordat mensen concluderen dat als ik niet achter Umar sta, ik dus wel achter Erdogan moet staan: nee, natuurlijk niet. Erdogan is tuig. Dat heeft u van de week nog kunnen lezen. Ik sta aan de kant van de universele rechten, een kamp waar noch Erdogan, noch Umar en de haren toe behoren. Zij hebben immers keer op keer gepleit voor maatregelen die specifiek de minderheidsrechten van moslims zouden inperken.

En daarom: Fuck Ebru Umar. Ze heeft natuurlijk het recht om met rust gelaten te worden, maar ze is dat recht volstrekt onwaardig. Wie een ander z’n vrijheden niet gunt, verdient ze zelf ook niet.

Dit artikel verscheen ook op Publieke Tribune

Geef een reactie

Laatste reacties (266)