3.038
126

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

‘Fuck Hamas, Fuck Israël en Fuck de Blokkade’

Bij de bestrijding van Hamas heiligt het doel alle middelen. Ook wanneer dit betekent dat de Vierde Conventie van Genève als pleepapier wordt gebruikt

Over een aantal weken vaar ik mee met Flotilla-2 naar Gaza. Ik doe dit omdat ik de schrijnende situatie daar erken. Ik wil mensen voorzien van noodzakelijke goederen als medicijnen en bouwmateriaal en wil bovendien aandacht eisen voor de illegale blokkade van Gaza door Israël.

De minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil liever niet dat ik mee ga. Ik zal volgens hem namelijk niets bijdragen aan het vinden van een oplossing van het Israël-Palestina conflict. Sterker nog, eerdere inspanningen door de Nederlandse regering zouden in één klap weggevaagd kunnen worden wanneer het tot een confrontatie met Israël komt. En als Israël de Flotilla aanvalt, dan is dat volgens de minister ook nog eens volkomen legitiem. Zo’n hulpkonvooi met humanitaire goederen is namelijk ‘een provocatie’.

De minister beroept zich bij het bestempelen van de blokkade van Gaza als legaal op de Oslo-akkoorden. Israël zou het recht hebben 1,5 miljoen Gazanen op te sluiten in de openluchtgevangenis en Gaza haar autonomie te ontnemen ten einde de Israëlische bevolking te beschermen. Dat dit tot mensonterende situaties in Gaza leidt doet er niet toe: het zijn immers geen Joden. In de woorden van Rosenthal: ‘Hoge werkloosheid onder jongeren in de Arabische wereld is normaal.’ Wel, minister, laten we er dan alles aan doen om de situatie te verslechteren en de blokkade handhaven.

In Gaza is 45 procent van de bevolking werkloos. Tachtig procent van de bevolking is voor voedsel afhankelijk van de VN. Export van goederen en vrij verkeer van personen uit Gaza is verboten. Bij de bestrijding van Hamas heiligt het doel alle middelen. Ook wanneer dit betekent dat de Vierde Conventie van Genève als pleepapier wordt gebruikt en 1,5 miljoen Gazanen collectief worden gestraft.

Bij de blokkade van Gaza, of je deze nu goed- of afkeurt met behulp van Conventies en Akkoorden, is de bevolking uiteindelijk de dupe van een politiek schaakspel. De blokkade zou Hamas moeten tegenwerken, maar geeft hen meer controle dan voorheen. Hamas kan aan de slechte bedoelingen van Israël refereren en zodoende de bevolking voor zich winnen. Zonder blokkade had Hamas zichzelf allang in de vingers gesneden en geen poot meer gehad om op te staan. Wie denkt dat de bevolking in Gaza pro-Hamas is heeft het aan het verkeerde eind. Vooral de jongeren zijn de situatie in het gebied meer dan zat. Acht studenten uit Gaza stelden in januari een ‘Manifest for Change’ op, waarin ze expliciet duidelijk maken niet langer akkoord te gaan met de situatie in hun omgeving. Ze schrijven: ‘Fuck Hamas. Fuck Israël. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNWRA. Fuck USA! We, the youth in Gaza are so fed up with Israel, Hamas, the occupation, the violation of human rights and the indifference of the international community.’  Als dat geen schreeuw om hulp is weet ik het ook niet meer.

Vol verbazing heb ik donderdag dan ook naar het spoeddebat in de Tweede Kamer geluisterd. Het schaamrood stond me op de kaken toen ik hoorde hoe de vertegenwoordigers van Nederland op zoek gingen naar redenen om humanitaire hulp te verbieden. Niets gaat de politici te ver. SGP-er Kees van der Staaij twitterde tijdens het debat: ‘Flotilla is geen hulpvloot, maar dwaze, riskante provocatie. Zeeblokkade door Israel is terecht.’ Nu zal Van der Staaij sowieso niets van mij aannemen, ik ben immers maar een vrouw, maar ook de betrokken organisaties kunnen uitleg over de humanitaire actie blijven geven. Gehoord worden ze toch niet. Van der Staaij heeft zijn perverse gedachten tot waarheid verheven, ook al is er geen reden om ervan uit te gaan dat de Flotilla geen goede bedoelingen heeft.

De echte dwazen in het land, verenigd in de ondemocratische PVV, gaan nog een stap verder. Raymond de Roon stelde in het debat voor om mij niet alleen mijn recht op vreedzaam demonstreren te ontnemen, maar mocht Israël beslissen de Flotilla aan te vallen, mij ook nog eens aan het lot over te laten. Consulaire hulp is blijkbaar alleen iets voor de Joran van der Sloot’s van Nederland.

We doen in Nederland alsof we een beschaafd land zijn. Alsof wij het beste voor hebben met onze burgers, en de rest van de wereld ook een menswaardig bestaan gunnen. Dit rechtse kabinet, gedoogd door de PVV, beweert allerlei vrijheden hoog in het vaandel te hebben, maar keer op keer blijkt dat deze vrijheden selectief zijn. Van Rosenthal weten we dat hij pro-Israël is en ook Wilders’ banden met het land zijn geen geheim. De SGP sluit liever haar ogen dan dat het een werkbezoek aan Gaza aflegt en de situatie zelf beoordeelt.

Ik kan niet anders dan concluderen dat het pro-Israël sentiment van de partijen mee weegt in het willen verbieden van de hulpkonvooi. Vrijheid is kennelijk niet voor iedereen en daar verandering in willen brengen moet je vooral niet willen.

Geef een reactie

Laatste reacties (126)