875
20

Organisatieadviseur - Rijnlands

Marc Oskam is auteur van het boek "Venijn in de start", een boek voor
leidinggevenden om teams op een Rijnlandse en eigentijdse manier aan te
sturen. Het vakmanschap van zijn/haar teamleden en alles wat zij dagelijks
meemaken dat van betekenis is, leert de leidinggevende met dit boek te
gebruiken om gewenste resultaten te bereiken. Meer informatie over boek en
dienstverlening: www.trias-o.nl. Marc Oskam is tevens docent wiskunde.

Full-facts in plaats van Fact-free

1000 twitteraars wegen niet op tegen één goede onderzoekjournalist

Mythes (fact-free beweringen) worden door mensen in stand gehouden omdat het hen goed uitkomt. Zoals de mythe dat de mens maar 10% van zijn hersenen gebruikt. Dit is een aantrekkelijke mythe omdat het voor ons heel wat mogelijkheden belooft als het waar zou zijn. We gebruiken echter in de realiteit allemaal 100% van ons brein. Dat is duidelijk te zien met de moderne brein beeldvorming technieken.


“De linkse partijen hebben de weg vrij gemaakt voor een vloedgolf van migranten” is ook een mythe die sommigen goed uitkomt. Het is echter de KVP geweest die, als typische gezinspartij, gezinshereniging mogelijk gemaakt heeft.

Communicatieadviseurs en gedragstrainers hebben decennia lang “fact free” hun standaard verhaal verkondigd dat in de communicatie de inhoud slechts voor 7% een rol speelt: De bron van deze bewering is een onderzoek uit de jaren ‘70 dat, direct na publicatie, volstrekt verkeerd geïnterpreteerd werd. Deze misinterpretatie viel blijkbaar zo in de smaak dat deze voor meer dan 30 jaar voor waarheid werd aangehouden. Ook de oorspronkelijke onderzoeker zelf kon hier maar weinig aan doen zoals in het filmpje te zien is.

Nieuws en wetenswaardigheden verspreiden zich razendsnel via Twitter. En mythes ook. De twitteraar is volkomen vrij in het zenden van boodschappen, van geruchten, halve waarheden tot echte feiten. Je zou kunnen zeggen dat Twitter een ontwikkeling heeft doorgemaakt die ik maar even “van 1.0 naar 2.0” noem. In het kader van deze column voeg ik 3.0 er aan toe.

    * tweet 1.0 : Ik ga nu koffie drinken
    * tweet 2.0 : Lees deze column!
    * tweet 3.0 : Zie, de gemiddelde Griek werkt 2119 uur per jaar, Duitser 1390 uur.

Tweets 2.0 kunnen een bron van spitsvondigheden en humor zijn en zijn daarom heel waardevol. Van tweets 3.0 kan nog meer verwacht worden als de traditionele (kwaliteits)kranten als NRC, de Volkskrant en Trouw en omroepen die programma’s als Tegenlicht (tv) en Argos (radio) verzorgen, de onderzoekjournalistiek, op welk gebied dan ook, beschermen, koesteren en er vooral in investeren. En als juist die journalisten hun bevindingen via tweets 3.0 veel meer gaan verspreiden, dan moet het mogelijk zijn voortaan fact-free beweringen, fact-free politics en fact-free dienstverlening snel te ontmaskeren en terug te dringen.

Marc Oskam – “Venijn in de start”

Voor meer ontzenuwingen van mythes van populisten, hier.

Over de 10% brein mythe.

Grieken werken meer uren per jaar dan Nederlanders

Dit artikel verscheen eerder op de website organisatieactivist.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (20)