1.249
33

Kamerlid PvdA

Roelof van Laar is directeur van stichting Stop Kindermisbruik, die strijdt tegen kinderprostitutie. Hij is woordvoerder Wonen van de PvdA in de Leidse Gemeenteraad. Van 2006 tot 2010 was hij woordvoerder werk en inkomen. Voor de komende verkiezingen staat Van Laar op plaats 43 van PvdA kandidatenlijst

Fusie PvdA, GroenLinks en D66 jaagt alleen kiezers weg


GroenLinks heeft de gesprekken over een fusie van progressieve partijen nieuw leven ingeblazen. D66 houdt de boot af. Dat zou de PvdA ook moeten doen. De leden van de PvdA, GroenLinks en D66 passen wellicht goed bij elkaar, de kiezers niet.

De nieuwe doorbraakgedachte komt erop neer dat een fusie tussen de PvdA, GroenLinks en/of D66 zal leiden tot een progressieve partij die in staat zal zijn de grootste partij van Nederland te worden. Het is maar zeer de vraag of dit daadwerkelijk zal gebeuren. Elke partij heeft immers een concurrent die voor kiezers aantrekkelijker zal worden na een fusie. Kiezers kunnen gemakkelijk overstappen naar de SP, de Partij voor de Dieren of de VVD. Een nieuwe fusiepartij zou dus weleens (veel) kleiner kunnen worden dan de partijen nu gezamenlijk zijn.

Friezen en Groningers
De kiezers van de PvdA, GroenLinks en D66 zijn progressief, maar de kiezers en leden van de laatste twee zijn ook in hoge mate kosmopolitisch (hoog opgeleid, internationaal georiënteerd en niet behoudend). Een fusiepartij zou dus onvermijdelijk kosmopolitischer zijn dan de PvdA nu al is en daarmee weinig aantrekkelijk zijn voor de traditionele achterban van de PvdA.

De actieve leden van de PvdA zijn nu al veel kosmopolitischer dan de kiezers die de partij aan zich bindt. Zeker in de randstad is dit het geval. Veel van deze leden voelen zich aangetrokken door GroenLinks en D66 en zullen een fusie niet in de weg staan. Gelukkig is de PvdA ook elders stevig geworteld. De invloed van vooral de Friezen en Groningers binnen de PvdA moet niet worden onderschat en draagt er in grote mate aan bij dat de PvdA een volkspartij blijft. De PvdA wordt ook, hoewel steeds minder, gevoed door leden met stevige wortels in de achterstandswijken. Deze groepen ontbreken grotendeels binnen GroenLinks en D66 en zullen binnen de nieuwe fusiepartij dus aan kracht verliezen.

Terugwinnen
De PvdA moet haar traditionele achterban terugwinnen, niet definitief de rug toekeren. De PvdA moet minder Amsterdams worden, niet nog meer geassocieerd worden met de grachtengordel. De leden die dichter bij haar (potentiële) kiezers staan moeten meer invloed krijgen, niet minder.

Is een linkse samenwerking daarmee van de baan? Integendeel. Een fusie met de SP biedt de PvdA (en links Nederland) volop kansen. Ook D66 en GroenLinks kunnen hun krachten bundelen. Linkse partijen moeten in ieder geval intensief samenwerken. Dat doen rechtse partijen een stuk effectiever en daar plukken we nu de zure vruchten van.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)