Laatste update 30 juli 2019, 00:09
2.929
16

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Zeg Henk, wat sta je daar in je zak te steken?

'Als het bestuur van Forum voor Democratie in zijn laatste verklaring gelijk heeft, dan is Henk Otten een ordinaire dief. Het beschuldigt hem van het ene strafbare feit na het andere.'

Een week of wat geleden werd de bezoekers van de FvD-website meteen duidelijk gemaakt dat het hier ging om een bent van jonge strijders met een radicaal alternatief voor het versukkelde, vermoskeede Nederland. Het klimaatakkoord was de langste zelfmoordbrief uit de geschiedenis. Het is AOW óf immigratie en – zegt senator Paul Frentrop in de Eerste Kamer; Je kunt de beschaving van een land afmeten aan de manier waarop ze met ouderen omgaat.

Nu niet meer. Het is Henk Otten wat de klok slaat. In verscheidene verklaringen en teksten maakt FvD duidelijk dat het sinds de stichting een adder aan de borst heeft gekoesterd. Thierry en zijn schildknapen vertrouwden de voormalige city bankier de sleutels van de kas toe in het volste vertrouwen dat niet alleen de grote donaties van reactionaire miljonairs maar ook de dubbeltjes en kwartjes van de toegestroomde leden bij hem in veilige handen waren.

Illustratie: Robert Cruikshank (1789 – 1856)

Wandelende strijkstok
Op de opwekkingsbijeenkomsten in den lande was de nodige partijmerchandise te koop. In de meest recente verklaring van de FvD wordt uitgelegd hoe Henk Otten de binnengestroomde cash in zijn zak liet verdwijnen. Thierry heeft het zelf gezien. Henk, wat sta je daar in je zak te steken? Wie de meest actuele verklaring doorneemt – doen! Het is heerlijk proza!  – stelt vast dat de gevallen penningmeester op allerlei manieren uit de partijkas heeft gestolen. Voor zichzelf, voor zijn vriendjes en voor die ongenoemde minnares. Als Otten zijn lichaamsgewicht een beetje beter in de gaten had gehouden, zou je kunnen stellen dat hij een wandelende strijkstok was.

Op zijn beurt heeft Otten een gevaarlijk beleefde brief aan het partijbestuur gezonden waarin hij om openheid vraagt rond zeer grote donaties aan de jongens rond Thierry Baudet.

Geldmachine
Het is de moeite waard een wat ouder artikel uit het Parool er nog eens bij te halen. Daarin legt redacteur Tobias den Hartog vol bewondering uit hoe Otten op handige wijze van de FvD een geldmachine maakte, die zijn inkomsten onder andere haalde uit Abu Dhabi en Hong Kong. Lees dat nog eens: uit Abu Dhabi en Hong Kong. Hoe dan ook, het gaat om serieus geld. En het doet allemaal denken aan de manier waarop politici in bananenrepublieken volgens het cliché met de centen omgaan.

Als het bestuur van de FvD in zijn laatste verklaring gelijk heeft, dan is Henk Otten een ordinaire dief. Het beschuldigt hem van het ene strafbare feit na het andere. Deze zijn zo ernstig dat de politie niet op een aangifte hoeft te wachten om in actie te komen. Hij is vanaf nu een verdachte en als hij niet voor een stevig gesprek op het bureau wordt uitgenodigd, dan komt dat door de overbelasting van de politie en niet omdat we met een bagatel te maken hebben. Wellicht verdient de rest van het bestuur wel een verblijf in de verhoorkamer als Otten inderdaad hard weet te maken dat de verlosser en zijn coterie goede sier hebben gemaakt met de dinars, de Hong Kong dollars en de dubbeltjes en kwartjes van het misleide klapvee op al die vergaderingen in den lande. Die zitten nu met waardeloze prullaria en boekjes waar hun vrienden alleen maar hard om lachen als ze die in de kast zien staan.

Naschrift:
Bij de informatie over Otten in de Tweede Kamer staat dat hij directeur is van het bedrijf Ms/2 Capital. Over de aard van deze onderneming niets behalve een motto: Accelerate your startup. Wie er meer van wil weten moet zijn gegevens opsturen. De activiteiten van ms2 Capital BV vallen volgens de Kamer van Koophandel onder de categorie Organisatie-adviesbureaus. Deze branche heeft als hoofdcategorie in de SBI-onderverdeling die de KVK aanhoudt: ‘Advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening’ en is in dit geval verder onderverdeeld bij: ‘Holdings (geen financiële), concerndiensten binnen eigen concern en managementadvisering’, subcategorie ‘Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering’.

Uit dit alles blijkt overigens dat wat Henk Otten nu overkomt, niet goed is voor de zaken. Het bedrijf is gevestigd in de dure Amsterdamse Apollobuurt, niet in een kantoorpand maar in een appartementencomplex. Aan de Rijksuniversiteit Groningen voltooide Henk Otten twee academische studies, Nederlands en economische wetenschappen, de laatste zelfs cum laude. Hij is alles behalve een domme jongen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (16)