12.881
677

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

G. Wilders en A. Hitler

Laten we dit taboe maar eens doorbreken

Geert Wilders heeft het wéér gedaan, ditmaal in Australië. Hij verklaarde dat de koran meer antisemitisme bevat dan Mein Kampf. Hij mag dat namelijk, een connectie leggen tusssen zijn tegenstanders en het nationaal-socialisme. Wie hem op dezelfde behandeling trakteert, krijgt van zijn grauwe horde een oorverdovend “godwin, godwin” te horen.

Daarmee bedoelen zij: Je mag de beweging rond Wilders niet met het nationaal-socialisme vergelijken. “We horen de treinen al rijden”, voegt men er dan smalend aan toe. Het is demonisering. Het is de verbale terreur van de linkse kerk. Die plaatst zich daarmee buiten de discussie.

Het moet gezegd: deze tactiek heeft gewerkt. Het is in Nederland zo’n beetje taboe om overeenkomsten waar te nemen tussen de Wilderianen en – laten wij zeggen – NSB’ers. Nogmaals: PVV-ers mogen dit zelf wel als zij Europa of de islam in het vizier nemen maar aan U en mij is het niet toegestaan met betrekking tot de beweging van de meeuw.

Laten we dit taboe maar eens doorbreken.

In Australië legt Wilders uit dat Europa wordt ondermijnd door een islamiseringsproces. Overal vind je moslims die erop uit zijn de dominante factor te worden. Dit nu is nauwkeurig wat nationaal-socialisten (Italiaanse fascisten overigens niet) in de jaren twintig en dertig dachten over de joden. Die probeerden overal sleutelposities in te nemen. Zij stelden overal hun grenzen, daarbij geholpen door liberale en linkse sukkels.

Wilden nazi’s de joden uitroeien? In Mein Kampf zijn zij de wortel van alle kwaad en je haalt er zo passages uit die met de Endlösung in verband te brengen zijn. Toch geloof ik niet dat zelfs Hitler in de jaren twintig al fantaseerde over een Auschwitz. Het was – zoals zoveel in het nationaal-socialisme – een consequentie die zich gaandeweg aandiende.

De meeste nazi’s hadden in de jaren twintig gewoon een pesthekel aan joden en vonden dat ze op hun nummer moesten worden gezet, dat ze een toontje lager moesten zingen, dat ze zich eindelijk eens gingen gedragen – of anders gewoon oprotten. En voor de rest niks. ’t Is net als de boze buurman die in het café uitroept: “Marokkanen? Paspoort afpakken, eruit gooien. Wég ermee”. Hij noch het instemmend gezelschap aan de toog beseffen wat het in de praktijk inhoudt als dit voornemen daadwerkelijk werd uitgevoerd. In die visie is Geert Wilders een tovenaarsleerling die niet weet wat hij losmaakt. En wiens bezweringen falen als de zaak eenmaal uit de hand gelopen is. Bosnië is trouwens ook een mooi voorbeeld.

Daarom is het helemaal niet zo gek om connecties te leggen tussen de opkomst van de Wildersbeweging en die van het nationaal-socialisme. Aanrakingspunten vaststellen is iets anders dan gelijk stellen. Ook is de volgende vraag legitiem: als het toen zo verschrikkelijk uit de hand kon lopen, zou dat dan nu op den duur niet nog een keer kunnen gebeuren? Bovendien, het is net wat de crime fighter zegt: het begint met Marsen stelen en het eindigt met het leiding geven aan een moordddadige mafia.

Juist dat uitzinnige “godwin”-geschreeuw wijst er misschien op dat de betrokkenen zichzelf niet helemaal vertrouwen.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (677)