2.203
31

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

G500 verrast: Geen jongeren, geen nieuwe ideeën

NRC Handelsblad geeft Sywert een fantastisch podium, maar wie laat hij aan het woord? Geen twintigers.

Sywert van Lienden, de zelfbenoemde inspirator van jong Nederland, heeft de hele bijlage Opinie & Debat van de NRC gekregen om de visie van hemzelf en zijn vijfhonderd aan de lezers voor te leggen. Je neemt je voor om dat katern met rode oortjes te lezen: nu zal een nieuwe generatie eindelijk aan het woord komen.

Wie zijn de denkers achter Sywert? Wat zal de nieuwe generatie zeggen? Je laat de inleiding van Sywert even voor wat ze is en bladert verder. Wie? Prof. dr. Lex Hoogduin, prof. dr. Sylvester Eyffinger, prof. dr. Barbara Baarsma, prof. dr. Bas Jacobs, Pieter Gerrit Kroeger, Philip de Roo, Martin Pikaart, Stephane Hessel, David Willetts, Wolfgang Gründinger.

Van die mensen kun je een heleboel vertellen maar niet dat zij tot de jongere generaties behoren. Zij hebben onveranderlijk een fraaie loopbaan achter de rug en behoren tot wat je het centrum-rechtse intellectueel establishment, de lui die Business News Radio opbelt om ze te laten vertellen dat de overheid teveel geld uitgeeft.

De enige twintigers zijn de Nederlandse poolreiziger Philip de Roo en de Duitse schrijver Wolfgang Gründiger. De Roo houdt lezingen waarin hij het graag heeft over ondernemerschap. Gründiger strijdt voor kinderkiesrecht en tegen de privileges van ouderen. Aardig extra detail: die David Willetts is een Brits conservatief politicus en minister in de regering van Cameron.

Heeft Sywert dan zélf misschien met zijn inleidend artikel een kader gegeven dat dan tóch alles nieuw maakt?

Citaat:

Politiek draait niet om wat botst maar om wat we met elkaar delen. Dat is de kern waarom politiek nodig is: delen en vormgeven wat je in je eentje niet kunt bereiken. Schaf de concepten oppositie en coalitie af. Bouw zoals in Zwitserland een grote coaltie waar alle partijen aan deelnemen.

Dat is het poldermodel in het kwadraat.

Dit is verbijsterend. Een landelijke kwaliteitskrant geeft Sywert van Lienden de kans om in een heel katern de visie van een nieuwe generatie op de toekomst naar voren te brengen. Hij voert een pleidooi voor het vertrouwde poldermodel. Hij geeft geen ruimte aan zijn generatiegenoten maar stelt gevestigde goeroes in staat om hun preekstoel op te richten.

Je maakt mij niet wijs dat er geen twintigers zijn die in staat zijn om met hun welversneden pen hun visie te geven op de kwalen van deze samenleving. Het staat buiten kijf dat zij zich dan schatplichtig zullen tonen aan gevestigde denkers, maar dan geven zij toch een eigen toon en kleur aan hun inzichten.

Die Sywert heeft niks nieuws te melden


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (31)