2.527
13

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ga aan zee wonen voor je gezondheid

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: heeft het strand een heilzame werking?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ooit overwogen om aan zee te gaan wonen? Er is een goede reden voor, want volgens sommige onderzoekers is dat gezond voor je. Er is veel belangstelling voor de mogelijk gunstige invloed van een groene omgeving op onze gezondheid. Er zijn wat onderzoeken die verband tussen gewicht en een groene omgeving laten zien en ook voor depressie en groene omgeving.

Maar nu denken andere onderzoekers weer dat de kust nog gezonder voor ons is als het aankomt op ontspanning en een frisse neus. Onderzoekers van de universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk maakten daarvoor gebruik van een database van 48 miljoen mensen die enquêtes hadden ingevuld over wat ze van hun eigen gezondheid vonden. Daaruit bleek dat mensen die in het binnenland wonen wat minder vaak aangeven dat ze gezond zijn.

Het zegt niets over een oorzakelijk verband. Mensen aan de kust kunnen wel vrolijker zijn omdat ze het aan de kust zo naar hun zin hebben en daarom milder over hun eigen gezondheid oordelen. De onderzoekers zelf vinden het echter voldoende reden om op de mogelijkheden te wijzen voor vermindering van stress en voor lichamelijke oefening.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (13)