1.566
14

Hoogleraar Economie

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoeksinteresses omvatten de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen alsmede de economie van de wetenschap hetgeen onder andere is uitgemond in twee boeken: The Evolving Rationality of Rational Expectations: An Assessment of Thomas Sargent's Achievements (Cambridge University Press, 1998), waarvoor zij de Gunnar Myrdal-prijs ontving, en Science Bought and Sold: The New Economics of Science (University of Chicago Press, 2002, samen met Ph. Mirowski). Zij is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Recentelijk zijn haar onderzoeksinteresses uitgebreid naar gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid. Esther-Mirjam Sent is in 1994 gepromoveerd aan Stanford University in de Verenigde Staten.

Ga eens tegen de meute in!

Economische deelnemers hebben last van kuddegedrag en conformisme

Luna, het leek me zo’n originele naam toen ik ruim tien jaar geleden zwanger was van het oudste boefje Sent. Nu zegt ze vaak: ‘Hé, mam, dat meisje heet ook Luna.’ Erger, het is inmiddels de populairste honden- en kattennaam.

Gelukkig bevind ik mij op dit punt in het goede gezelschap van Nobelprijswinnaar Robert Shiller. Toen zijn vrouw zwanger was van hun oudste, wilden ze een naam die minder vaak voorkwam dan ‘Robert.’ Zo kwamen ze uit op ‘Benjamin’, de naam van zijn vader en daarmee een schijnbaar minder voorkomende keuze. Op het kinderdagverblijf kwamen ze nóg een Benjamin tegen, op de kleuterschool wéér een, en ga zo maar door.

Sociale epidemie
Later leerde Shiller dat de naam Benjamin in de ranglijst was gestegen van 130 in 1960 tot 31 in 1980, het geboortejaar van hun zoon. Pas veel later herinnerde Shillers vrouw zich dat ze een baby-Benjamin hadden ontmoet in de maanden voor hun zoon geboren werd. Met andere woorden, Shiller en zijn vrouw zaten gevangen in een sociale epidemie, maar wisten deze niet te herkennen.

Evenzo hebben economische actoren last van kuddegedrag en conformisme. Voorbeelden zijn de Tulpenmanie in de Gouden Eeuw, de crash van Wall Street in 1929 en de dot-com bubble in de jaren negentig. De implosie van de huizenmarkt in de Verenigde Staten is het meest recente voorbeeld, waarvan we de pijnlijke gevolgen nog steeds voelen.

Kortom, ga eens tegen de meute in, maar wees je er daarbij wél van bewust in welke richting die meute gaat, want voor je het weet loop je toch weer gewoon in de pas. Volgens mij heb ik mijn lesje bij de naam voor het jongste boefje Sent wel geleerd: Lior.

Deze column verscheen ook op Voxweb

Fit

Esther-Mirjam schreef onder meer: Fit, verbeter de conditie van uw organisatie


Volg Esther-Mirjam ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (14)