401
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Ga gerust naar Facebook!

Iedere dag een gezond weetje: Facebook wordt regelmatig in verband gebracht met bijwerkingen als jaloezie en depressie, maar wat is waar?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Facebook is regelmatig in verband gebracht met allerlei bijwerkingen: meer jaloezie, minder gevoel voor zelfwaarde en meer scheidingen.

In 2011 verscheen er een rapport van de Amerikaanse Organisatie voor Kindergeneeskunde waaruit zou blijken dat gebruik van Facebook psychische problemen zou kunnen veroorzaken en begin juni vonden Australische onderzoekers een mogelijke samenhang tussen gebruik van sociale media en een negatief zelfbeeld bij meisjes.

De vraag is dus: bestaat er werkelijk zoiets als een Facebook-depressie? Tijd voor een onderzoek.

Om het vast te stellen werd een week lang aan 190 studenten tussen 18 en 23 jaar 6 keer per dag een SMSje gestuurd met de vraag hoe vaak ze internet gebruiken en hoeveel tijd ze er doorbrengen. De deelnemers aan het onderzoek werden opgedeeld in drie groepen: hoog, matig en laag gebruik.

Hoog gebruik betekende minstens 2 uur per dag. Vervolgens werden ze geïnterviewd op verschijnselen van klinische depressie en de aard van hun internetgedrag. Het vaakst gingen de deelnemers naar Facebook of andere sociale media.

En wat kwam er uit het onderzoek? We kunnen gerust zijn en rustig Facebook blijven gebruiken. Het nieuwe onderzoek toonde niet aan dat er negatieve gevolgen voor ons geestelijk welzijn verbonden zijn aan Facebookgebruik. Wordt vervolgd natuurlijk, want hier zijn we nog lang niet klaar mee en de onderzoeksindustrie kan er zijn lol mee op.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Hoe internet het gedrag van lezers verandert

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)