2.102
87

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ga stemmen maar niet op zo’n scherpslijper

Het maakt niet uit aan welke partij een mens zijn of haar kostbare stem gunt, maar maak in godsnaam niet het hokje rood bij zo'n plexiglazen gelijkhebber

Bij Geen Stijl is het verkiezingsfeest als begonnen want hoofredacteur Pritt Stift zelve heeft vastgesteld, dat bij de verkiezingspoll van Het Parool de PVV aan kop staat met 20% van de stemmen. Hij wijst erop, dat de Volkskrant net zo’n poll on line heeft gesplaatst en daar stond tegen half zes de aanhang van Machiel de Nieuwkomer al op 26 procent. Wordt het een zware avond? Dat zou best wel eens kunnen, want de opkomst is hoger dan verwacht. Dit brengt een overwinning van rechts dichterbij.

De afgelopen dagen hebben de regeringsgezinde media en commentatoren een linkse tsunami in de stemlokalen voorspeld om hun eigen mensen te mobiliseren, die misschien gemakzuchtig waren geworden door de zege van de zomer. Dat lijkt gelukt. De kiezers van Nederland weten dat er vandaag veel op het spel staat en de aanhangers van Wilders/Rutte/Verhagen is ingepeperd dat ze er met die ene wandeling naar de stembus in 2010 nog niet zijn. Het wonder van Wilders dient herhaald te worden.

Een paar dagen geleden adviseerde ik de zwevende kiezers te stemmen op kandidaten die oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen aanwijzen en geen schuldigen. Nu komt er op de valreep een vriendenraad bij: Mijd scherpslijpers.

Het maakt niet uit aan welke partij een mens zijn of haar kostbare stem gunt, maar maak in godsnaam niet het hokje rood bij zo’n plexiglazen gelijkhebber. Laat het er eentje zijn met compassie in zijn hart en niet uitsluitend kille woede. Laat het een man of een vrouw zijn die beseft dat een diamant vele facetten heeft en een problematiek vele invalshoeken. Laat het in hemelsnaam iemand zijn die mét je praat en niet uitsluitend tégen je praat. Je kunt nog tot negen uur op het stembureau terecht.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (87)