6.814
317

Voorzitter Nederland Bekent Kleur

René Danen (1967) is voorzitter van de stichting Nederland Bekent Kleur. Hij was in 1992 een van de oprichters van de antiracismeorganisatie. In dat jaar nam hij ook het initiatief tot de eerste jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam. Danen was verder gemeenteraadslid in achtereenvolgens Nijmegen en Amsterdam. Ook was hij coördinator van platform Keer het Tij, een bundeling van 575 maatschappelijke organisaties en van het Nederlands Sociaal Forum. Danen introduceerde in 1999 namens Milieudefensie de Autovrije Zondag in 54 steden in Nederland. Eerder was hij voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVb.

‘Ga terug naar je eigen land’

Racistische skinheads zijn allang niet meer de enigen die het roepen

In 1983 werd de Antilliaanse Kerwin gedood door een skinhead die riep “ga terug naar je eigen land”. Nu, in 2010, is er een beoogde regeringspartij met vergelijkbare teksten.

Binnenkort wordt herdacht dat op 20 augustus 1983 de Antilliaanse jongen Kerwin in Amsterdam gedood werd door een skinhead. De 15-jarige Kerwin werd na een woordenwisseling op straat vlakbij de Dam neergestoken door de 16-jarige Nico B.
In de documentaire “Kerwin, teken van de tijd” uit 1985 zegt een ooggetuige dat de dader tijdens de steekpartij riep “ga terug naar je eigen land”. Nico B., die een tatoeage heeft met de tekst “100% blank”, werd na zijn vrijlating onder meer actief bij de extreemrechtse Centrum Democraten.

De dood van Kerwin Lucas werd destijds gezien als de eerste racistische moord in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Enkele dagen later vond in Amsterdam een grote demonstratie tegen racisme plaats en de Frank Boeijen Groep bracht het nummer “Zwart Wit” uit, dat hoog in de hitlijst kwam. De protesten vielen samen met de opkomst van racistische Centrumpartij (de voorloper van de Centrum Democraten), die toen met een zetel in de Tweede Kamer was verkozen.
Tegenwoordig is de situatie heel anders. Racistische skinheads zijn al lang niet meer de enigen die roepen “Ga terug naar je eigen land”. En waar de Centrumpartij het in ’83 moest doen met een enkel zeteltje in de Tweede Kamer, leven we nu in tijd dat ruim een miljoen mensen hebben gestemd op de PVV. De PVV, die tientallen miljoenen moslims uit Europa wil zetten en voorstellen doet voor etnische registratie en assimilatiecontracten, wordt door grote groepen Nederlanders omarmd. Met 24 zetels is de PVV de grootste extreemrechtse partij uit de Nederlandse geschiedenis. En bij de Europese verkiezingen vorig jaar leverde Nederland met de PVV een van de grootste extreemrechtse partijen in Europa. 

Andere partijen zoals het CDA en VVD zijn nu zelfs bereid om met de ondemocratische PVV te onderhandelen over regeringssamenwerking. Gelukkig is daar ook veel weerstand tegen. Terecht schreven meer dan duizend CDA-leden die tegen samenwerking met de PVV zijn in een manifest: “Regeringssamenwerking, ook in deze vorm, met de PVV draagt bij aan de acceptatie van een gedachtegoed dat een bedreiging vormt voor onze democratische samenleving.” Oud-premier Van Agt noemde de PVV op televisie een racistische partij. Ook niet-CDA-leden roeren zich. Op Facebook hebben zo’n vijfduizend mensen zich aangesloten bij de Facebookpagina “Geen regering met de PVV”

In 1983 hadden de demonstranten het ideaal om de samenleving volledig te verlossen van racisme en de bijbehorende extreemrechtse partijen. Voor een belangrijk deel is dat ook gelukt. De Centrum Democraten verdwenen eind jaren negentig, na veel protesten en een strenge aanpak door Justitie, weer uit de Tweede Kamer. Maar het racistisch gedachtegoed was daarmee natuurlijk niet helemaal verdwenen onder de bevolking. Iets waar Wilders nu handig gebruik van maakt. Net als andere vormen van criminaliteit zullen discriminatie en haatzaaien helaas altijd in de samenleving aanwezig blijven. Maar de voorbije decennia laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om racisme net als andere vormen van menselijk wangedrag binnen de perken te houden.

Dat laatste dreigt nu mis te gaan. Want iedereen kan bedenken dat wie criminaliteit wil bestrijden er goed aan doet om de georganiseerde criminaliteit geen toegang tot de regering te geven. Kijk maar naar de huidige discussie over het door drugscrimineel Bouterse gerunde Suriname. Datzelfde geldt ook voor racisme. Wie werkelijk staat voor de gelijkheid van alle burgers in ons land geeft een partij met een racistisch gedachtegoed geen regeringsmacht.

Maar het is nog niet te laat. Er is maar één CDA of VVD-Kamerlid nodig die tot inzicht komt en deze regering gaat niet door. Wie van de 52 dames of heren doorbreekt het zwijgen?

René Danen
Voorzitter Nederland Bekent Kleur

Geef een reactie

Laatste reacties (317)