1.829
111

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gaan dankzij de VVD pensionados verplicht vloeiend Catalaans leren?

Het is niet in het belang van de Nederlandse economie als Nederlanders die zich elders in Europa vestigen onderworpen worden aan allerlei ingewikkelde en dure inburgeringscursussen

In een poging om de PVV wat stemmetjes af te snoepen, roept VVD-fractievoorzitter Stef Blok om een inburgeringsplicht voor Oost-Europeanen, herstel voor alle EU-burgers die langer dan drie jaar in Nederland willen verblijven. In Ochtendspits benadrukte hij nog eens dat de kosten voor rekening van de inburgeraars komen, want je kon het niet van de Nederlandse belastingbetaler vergen dat zij opdraaien voor de aanpassingsproblemen van mensen die hier vrijwillig komen.

“Belgen ook?”, vroeg Petra Greeven, een intelligente presentatrice die goed kan nadenken en een sieraad is voor dat programma. Het ging natuurlijk om de taal, althans dat stond centraal, zei Blok ongeveer. “Maar inburgeren is toch méér dan taal”, hield Petra Greeven vol. Blok mompelde wat en uiteindelijk waren zij het er over eens dat Walen bijvoorbeeld net als Polen  hier absoluut zouden moeten inburgeren.

In veel Europese landen was een kentering gaande wat het vrije verkeer van personen betreft, leerden de kijkers van Stef Blok. Daarom moest Nederland een en ander aankaarten in Brussel, zodat de verouderde regels over dat vrije verkeer, die uit 1957 dateerden, eindelijk eens konden worden aangepakt.

Stel je voor dat de partij haar zin krijgt en de hoge idealen van Stef Blok worden gerealiseerd, wat zou dat dan voor Nederlanders betekenen?

Voorbeeld: alle pensionados in Spanje gaan dan verplicht op cursus Valenciaans, dan wel Catalaans (en niet Spaans) die zij zelf moeten betalen. Als zij een onvoldoende hoog niveau bereiken – en dat niveau moet best hoog zijn, daar zal Stef Blok dankzij zijn Europese politiek voor zorgen – als zij dus niet snel genoeg vloeiend Catalaans spreken, dan wordt het een enkele reis terug naar Culemborg, Kudelstaart of waar zij ooit vandaan kwamen.

Daar blijft het niet bij. Ik kon zo gauw geen gegevens vinden over de aantallen Nederlanders die min of meer permanent in een ander EU-land wonen, maar het zullen er ontzettend veel zijn en zij spelen maar al te vaak een rol bij de export. Nederland haalt namelijk het grootste deel van zijn welvaart uit export naar andere EU-landen. Zij zijn de boterham. Het beleg is de uitvoer naar de rest van de wereld. Het is niet in het belang van het bedrijfsleven of de Nederlandse economie als Nederlanders die zich elders in Europa vestigen onderworpen worden aan allerlei ingewikkelde en dure inburgeringscursussen en -toetsen, die van overheidswege worden opgelegd.

Daar heeft Stef Blok in zijn enthousiasme niet aan gedacht.

En misschien ook wel, natuurlijk. Blok weet maar al te goed dat dit soort voorstellen bij de andere Europese landen geen schijn van kans maken. Na 2 maart horen we er niets meer van.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (111)