1.419
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gaan we dood van eenzaamheid?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Volgens onderzoek hebben geïsoleerde mensen boven de 60 een toenemende kans op overlijden

Ivan van Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Kan eenzaamheid bijdragen aan een vroegere dood? In het nummer van 18 juni 2012 van Archives of Internal Medicine verschenen twee artikelen die suggereren dat alleen leven of eenzaam zijn de kans dat iemand aan een hartaandoening of welke andere ziekte ook overlijdt doet toenemen.

Uit het ene onderzoek bleek dat mensen met een hartaandoening die alleen leven een grotere kans hadden daaraan te overlijden dan mensen die niet alleen leven. Een tweede onderzoek liet zien dat mensen boven de 60 een toenemende kans hadden op functionele achteruitgang of overlijden als ze zich buitengesloten en geïsoleerd voelen of gebrek aan gezelschap hebben. De onderzoekers informeerden niet of alleen leven eigen keus was en of ze huisdieren hadden. Dit is wat de onderzoekers te melden hebben, maar nu start de discussie van de mensen die dit lezen en het willen plaatsen.

Bij het interpreteren van onderzoek komt wat mensen denken en geloven ineens om de hoek kijken. Wat je nog heel nuchter mag vaststellen is dat mensen alleen kunnen zijn maar niet eenzaam en dat mensen die niet alleen zijn zich erg eenzaam kunnen voelen. Dat blijft een storende factor bij het interpreteren van de onderzoeksuitkomsten. Hoe dan ook, je ziet twee manieren van duiding. De ene is dat de eenzaamheid niets te maken heeft met de gezondheidstoestand. Het gaat volgens sommige mensen helemaal over de zorg: heb je mensen in je omgeving die kijken of je nog medicijnen hebt en of je ze wel goed slikt, of je op tijd naar de dokter gaat en of je wel je dagelijkse wandeling maakt. De andere verklaring wijst erop dat eenzaamheid wel degelijk verband houdt met gezondheidstoestand. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat sociale isolatie bijdraagt aan neurohormonale emotionele stress en die heeft weer invloed op gezondheidsgedrag en het gebruik maken van zorg. 

Wat mag het zijn? Waarschijnlijk allebei en dat moet dan maar weer onderzocht worden.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Diarree van de hotel-tv

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)