2.038
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Gaan we ten onder aan de stress?

Soms vraag ik me af of het voor je gezondheid veel uitmaakt of je op het platteland in Bangladesh woont en last hebt van slechte oogsten, de dagelijkse zorg weer eten naar huis te brengen, de infectieziekten van die lieve kinderen van je of dat je gevangen zit in een cyclus van hoge lasten voor je huis, je kinderen, je demente ouders, de belasting die nooit medelijden heeft, je gezondheid die gaat kwakkelen

Dit stukje is gebaseerd een onderzoek naar stress en gezondheid dat gedaan werd in de Verenigde Staten. Is het zinvol daarnaar te kijken als je in Nederland woont? Als je onderzoeken ziet als verzamelingen cijfertjes niet. Ga dan maar snel lezen hoe goed het Nederlands elftal voorbereid is op de wedstrijd van vanavond. Maar als je iets wilt begrijpen over de invloed van stress op de gezondheid van mensen en ook over de in vloed van gezondheid op stress, dan is zo´n onderzoek erg interessant.

Vergeet de cijfertjes en kijk naar het grotere plaatje. Het onderzoek is gebaseerd op een vragenlijst en hoewel ik niet zo´n fan ben van vragenlijsten die allerlei percentages opleveren vind ik het toch wel interessant. Meer dan de helft van de mensen die de vragen beantwoordden vertelden dat ze in de voorafgaande maand veel last van stress hadden. Daarbij ging het vooral om financiële zorgen en om verantwoordelijkheden.

Bovendien bleek dat meer dan een derde van de Amerikanen die meededen stress ondervond door eigen slechte gezondheid en de gezondheid van mensen in hun omgeving. Stress zorgt voor te weinig slaap, voor moeilijkheden met concentratie, nadenken en beslissingen nemen. Het is stress vanwege verergering van chronische aandoeningen, stress vanwege kankerdiagnoses en kankerbehandelingen. Ik geloof dat we in Nederland ook zo´n onderzoek zouden kunnen doen en daar waarschijnlijk andere cijfers aan moeten hangen, maar dat we het zelfde beeld zouden zien.

Een samenleving waar we keihard moeten werken om de hypotheek te kunnen opbrengen, waar de kosten steeds maar stijgen omdat we meer voor kinderopvang moeten betalen, een grotere eigen bijdrage hebben voor onze ziektekosten en waar we steeds grotere verantwoordelijkheid voelen op onze smalle schoudertjes voor van alles wat we moeten, zorgt voor bijzonder veel stress. We gaan er braaf mee door hoor, want de overheid wil dat we participeren (ach als er een woord hardhandig van betekenis is veranderd dan is het dat wel: het betekende meebeslissen, maar het is veranderd in ervoor opdraaien). Dus doen we het: voor de kleinkinderen zorgen want elke dag minder bij de kinderopvang scheelt, de mantelzorg voor de dementerende moeder.

Soms vraag ik me af of het voor je gezondheid veel uitmaakt of je op het platteland in Bangladesh woont en last hebt van slechte oogsten, de dagelijkse zorg weer eten naar huis te brengen, de infectieziekten van die lieve kinderen van je of dat je gevangen zit in een cyclus van hoge lasten voor je huis, je kinderen, je demente ouders, de belasting die nooit medelijden heeft, je gezondheid die gaat kwakkelen. Stress blijft stress, waar je ook woont en het is een sterk onderschatte oorzaak van ziekte en verstoord geestelijk welzijn. Met stress moet je om leren gaan en dat zou je op school al moeten leren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)