2.295
61

Presentator '1 op straat'

Rob Oudkerk is directeur van de Jeugdfabriek, een netwerkalliantie die zich bezighoudt met jeugdbeleid en jeugdzorg. Hij reorganiseert gezondheidscentra en is sinds 2007 lector Leefstijlverandering aan de Haagse Hogeschool.

Oudkerk studeerde geneeskunde en was vanaf 1986 werkzaam als huisarts.
Van mei 1994 tot mei 2002 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. In 1999 was hij vice-voorzitter van de Parlementaire enquete-commissie Bijlmerramp. Eind 2001 werd hij lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam. In april 2002 werd hij daar wethouder sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs, integratie en grotestedenbeleid. In januari 2004 moest hij aftreden.

In 2005 schreef hij een boek over tien jaar politieke ervaring en de noodzaak tot bestuurlijke en politieke veranderingen.

Oudkerk presenteert samen met Marianne van den Anker op Radio 1 het opinieprogramma '1 op straat'.

Gaat de PvdA boven zichzelf uitgroeien?

Als Bos niet uit het kabinet was gestapt had de PvdA naar mijn volle overtuiging nu in 3 van de 7 grootste steden (!) de macht moeten laten aan de PVV en de Leefbaren.

We hadden naast Almere ook Den Haag (stad 3) en Rotterdam (stad 2) de eerste positie verloren. En in Amsterdam was de partij zonder Marcouch als lijstduwer (2 zetels) en de kabinetsval-bonus ook niet boven de 12 zetels uitgekomen. Natuurlijk, te bewijzen valt het nooit. Maar helderziende hoef je er ook niet voor te zijn.

Ik schrok me wild toen ik Wouter Bos hoorde kraaien: “de PvdA is weer terug”. Grootheidswaanzin? Ziende blind? Spindokterstrategie? Ik waande me in 2002, het jaar van de grote ontkenning van mijn partij: ik hoor en zie nu dezelfde dingen. Natuurlijk: in de peilingen staan we er beter voor dan drie (!) weken terug: maar wat bij negatieve peilingen steevast wordt afgedaan als dagkoersen wordt nu als basis gebruikt voor gejuich. Dat is raar. Terwijl de enige echte peiling gewoon ons enorme verlies was bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn de feiten, de rest zijn peilingen. En dat is meer dan een simpele vingerwijzing.

Alle ogen zijn in mijn ogen nu gericht op de grootste steden. Gaat de PvdA “gewoon” in het centrum van de macht zitten in Almere en Den Haag, ondanks de woekerwinst van de PVV? Gaat de PvdA in Utrecht met de nieuwe grootste partij Groen Links door alsof er niet gekozen is of te kiezen valt? Blijft de door de bevolking gewenste coalitie van PvdA en Leefbaren in Rotterdam uit door de weigering van de lokale PvdA met de leefbaren te besturen? Gaat de Amsterdamse PvdA gewoon door waar ze gebleven is met Groen Links met voor de broodnodige meerderheid een partijtje erbij, dondert niet welke?

Het heeft er helaas alle schijn van.

Te hopen valt dat de PvdA in vele grote steden laat zien dat ze geleerd heeft van het verleden, van de arrogantie van de macht. Dat ze met name geleerd heeft van deze verkiezingsuitslag. Dat ze in staat is boven zichzelf en politieke macht uit te groeien en daarmee in die steden iets wil en kan bereiken wat ontstellend belangrijk is, of het nou op het gebied van onderwijs, armoede, infrastructuur of leefbaarheid is. Recht doende aan de democratie en wars van politieke fratsen.

Dat zou mooi zijn. Die nieuwe norm in steden laten zien zou voor de PvdA wel eens van doorslaggevende aard kunnen zijn op 9 juni bij de enige echte landelijke peiling. En veel belangrijker dan een verkiezing wie de nieuwe premier moet worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)