1.067
30

Journalist, schrijver

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman 'Communisme, sex en leugens' over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn won ze de Looier Debutanten Prijs. Haar nieuwste boek is 'Man is stoer, vrouw is hoer' en gaat over de wereld van prostitutie, loverboys en vrouwenhandel.

Gaat Nederland een keer winnen?

Voor de voorrondes van het Eurovisie songfestival heeft producent Talpa een internationale jury samengesteld. Een slimme zet waarschijnlijk. En bovendien kan het toch niet erger worden dan afgelopen jaren.

Wat is er nou toch met Nederland? We barsten van talentenjachten en zangtalenten, maar we kunnen al jaren het Eurovisie Songfestival niet winnen. Sterker nog: we komen niet eens in de buurt van de winnaars. Ik hoor de critici al roepen: dat komt door al die Oost-Europese landen die mee mogen doen en elkaar punten geven. Nou, dat hoor ik ook al jaren op tv, maar ik twijfel er nog steeds aan.

Stel dat ik als Bulgaars buurland Macedonië sympathiek vind, dan nog krijgen ze van mij geen enkel punt als ze met een slecht liedje komen. Ik denk dat buurlanden elkaar vaker punten geven omdat die muziek hen bekend in de oren klinkt, omdat ze soortgelijke culturele voorkeuren hebben. Hoe moet Nederland dan ooit het Eurovisie Songfestival winnen, hoe weten we welk liedje de inwoners van zo veel mogelijk verschillende landen aanspreekt? Nou, producent Talpa heeft daar iets op bedacht: een internationale jury in de voorrondes. Ik mag namens Bulgarije stemmen welke Nederlandse inzending mijn landgenoten het meeste zal aanspreken. En zo zijn er mensen uit alle deelnemende landen uitgenodigd om te zeggen wat een Griek waardeert, of een Rus of een Engelsman. Een slimme zet van Talpa, lijkt me. Ach ja, erger dan de afgelopen jaren kan het toch niet worden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (30)