3.205
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een gebed tot God Almachtig

Heer, ons land is al zo plat. Rechts hoeft het toch ook niet te zijn?

O God, ik ben het met U eens dat het goedkoop is om naar een bewijs te vragen van Uw bestaan. Verschijningen zijn niet af te dwingen, en wonderen evenmin. Ook zou U door het leveren van een bewijs de kern van het geloven wegnemen. Toch wil ik U in Uw oneindige goedheid vragen om één uitzondering te maken die dan de regel bevestigt. Sommige protestanten denken dat ons land het Israël is van het Nieuwe Testament en dat U een bijzonder plan heeft met de Nederlanders. Dat lijkt me overdreven maar soms krijg je –  in alle eerbied gezegd – de indruk dat het  omgekeerde het geval is.

God
De schepping van Adam, fresco van Michelangelo

Is het nu echt noodzakelijk dat Nederland zo’n bête, dom en humorloos rechts moet hebben. Wij moeten, zegt Uw zoon, allemaal woekeren met onze talenten maar ze zijn wél ongelijk verdeeld. Waarom kent Nederland niet iemand als Peregrine Whorsthorne, die niet alleen geestig is maar ook veelzijdig belezen en humoristisch. En absoluut zo rechts als de zenuwen. O Heer, leest U bijvoorbeeld eens dit, of dit dan wel dit. Of kijk anders hoe hij zijn boek over de goede kanten van de aristocratie begint.

Almachtige God, kunnen niet ook zúlke rechtse mensen opstaan in een land waar we veroordeeld zijn tot het lezen en beluisteren van een Bolkestein, een Baudet, een Cliteur? Om maar te zwijgen van alle bloggers en websiteredacteuren die denken dat ze conservatief zijn omdat ze een teringhekel hebben aan Turken en de EU? O Heer, geef ons een, twee, tien Peregrine Whorsthornes.

Indien U niet alwetend was, dan zou U zich nu afvragen: “Waarom komt hij daar nu mee”? Dat komt omdat binnen de bête horde van rechts de opvatting heerst dat Pechtold net zo erg is als Wilders vanwege zijn uitspraak over de Russen. U herinnert het zich wel: Pechtold zei dat hij de eerste betrouwbare Rus nog tegen moest komen. Volgens bovengenoemde horde is dat net zo iets als eerst vragen: “Wilt u meer of minder Marokkanen?” om vervolgens op het “Minder minder geroep” te reageren met: “Dat gaan we dan regelen”.

Met andere woorden: Wilders heeft beloofd dat hij het aantal Marokkanen zal verminderen als hij de kans krijgt. Zij worden dus verdreven.

Pechtold heeft slechts gezegd dat hij nog geen betrouwbare Russen was tegengekomen. Dat lijkt een beetje op de uitspraak van zijn overleden geestverwant Gruyters die ooit zei dat je je vingers moest natellen als je een katholiek de hand gegeven had. Beide opmerkingen zijn van hetzelfde kaliber. Zij houden geen enkele dreiging voor Russen in. Of voor katholieken. Met de opmerking van Wilders is dat wel het geval. Hij deed immers een politieke belofte: hij zou het aantal Marokkanen verminderen. Hij vindt dat er minder van hen in Nederland mogen wonen vanwege het blote feit dat zij Marokkaan zijn. Zijn woorden geven een handelingsperspectief weer.

Zo Peregrine Whorsthorne kennis kon nemen van wat Alexander Pechtold over Russen te berde heeft gebracht, dan zou hij ongetwijfeld enkele opmerkingen maken die de leider van D66 voor eeuwig in zijn ziel zouden branden. No doubt at all, als hij tenminste de Russen zou willen verdedigen. Dat weet ik niet. Maar U wel, o Heer. Hij zou zeker zou niet gaan lopen stoken bij het Openbaar Ministerie of het onvergelijkbare vergelijken om vervolgens in drammerige stukjes op hoge toon vervolging te eisen. Heer, ons land is al zo plat. Rechts hoeft het toch niet ook te zijn.

Kunt U niet een keer een klein wondertje doen? Heer pimp hun hersens op. En als dat geen zin heeft, laat een echt talent onder hen opstaan. Geef ons een intelligent rechts.

De profundis clamavi ad te, domine. Domine exaudi vocem meam. Fiant aures tuae intendentes in vocem deprecationis meae. Si iniquitates observaveris, Domine, Domine quis sustinebit?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)