4.086
142

Schrijver/columnist/kunstenaar

Karel Kanits, 55 jaar. Geboren en getogen Hagenees. Schrijver/columnist/voordrachtkunstenaar. Lid van de harde kern van de literaire roadshow Puur Gelul. Optredens, doorspekt met (Haagse) humor door heel Nederland in theaters, op poppodia en festivals (o.a. Crossing Border, Parkpop en Lowlands). Publicaties o.m.: 'In de Schaduw van het IJspaleis’, 'Haags Reklamewo^hdeboek' en 'De Teennagels van Keith Richards'.

Geblondeerde Führer

Ik bedank voor de twijfelachtige eer om me door twee PVV'ers naar Auschwitz te laten brengen

Afgelopen donderdag had ik het voorrecht met de literaire roadshow ‘Puur Gelul’ te mogen optreden op het Bevrijdingsfestival in Den Haag. Het festivalmotto ‘zoek de grenzen van de vrijheid van meningsuiting’ had ik vertaald in een sketch die ging over de angst voor alles wat vreemd en anders is. Tja, dan kom je al snel uit bij de collectieve schijtbakkerij die je met name aantreft in de provincie Limburg, bakermat van de PVV.

In mijn filosofie is God de schepper van de mens, maar schiep Adam de anus, die daarmee tevens een gezicht gaf aan Geert Wilders. Overigens de enige Limburger die in zijn jeugd niét door katholieke geestelijken is misbruikt. En passant schets ik –onder verwijzing naar de kaart van Nederland- Limburg als geografische variant op het wormvormig aanhangsel; daar waar zich het afval van de samenleving verzamelt en dat na de verkiezingen van juni 2010 en maart 2011 dient te worden afgestoten (zoals dat gaat in het geval van appendicitis).

Dat werk ongeveer. Kun je leuk vinden of niet. Ieders goed recht.
Maar leden van de Haagse gemeenteraadsfractie van de PVV zijn gevallen over het feit dat ik hun voorman ‘geblondeerde Führer’ heb genoemd, vinden dat ik Wilders daarmee Adolf Hitler heb genoemd en die eisen nu excuses en terugbetaling van mijn gage.

De PVV is ”… een warm pleitbezorger van het vrije woord. Maar dit soort vergelijkingen van het belastinggeld van de PVV-stemmers is misplaatst. Uitgerekend op de dag dat we feest vieren omdat Hitler-Duitsland in 1945 is verslagen, programmeert de gemeente Den Haag een brulboei die met deze gore en lage vergelijking komt.”

Voorts willen ze me meenemen naar Auschwitz om daar ten overstaan van de media het debat met me te voeren.

Allereerst; ik heb de naam van Hitler tijdens mijn sketch niet genoemd. Maar ach, wie de schoen past, die trekt hem aan. Overigens, het zij terloops opgemerkt, zijn er meer overeenkomsten tussen Wilders en Hitler dan tussen hem en – ik noem maar een willekeurige bijfiguur uit de geschiedenis- Mahatma Ghandi (zie daarvoor het artikel: “De ironie van de hypocrisie” van Michiel Blok.

De PVV voorstander van het vrije woord. Inderdaad, zolang met name Wilders zijn gang mag gaan met haatzaaien en iedere rechter wraakt, waarvoor hij dientengevolge wordt gedaagd, lijkt dat het primaat van de PVV. Maar de PVV, Wilders met name, reagéért als een primaat op het moment dat ze welke vorm van tegengas -sorry voor de in deze gevoelige tijd zo beladen term- dan ook krijgt. Elke vorm van kritiek wordt als een directe aantijging gezien en dient als het even kan de kop in te worden gedrukt. Dat is, zeg maar, de sharia van de PVV.

En anders doen media of instituties wel aan zelfcensuur. Zo ging een lezing over de vergelijking tussen de opkomst van het nazisme en die van de PVV van cultuurhistoricus Von der Dunk op last van de Provinciale Staten van Noord-Holland niet door omdat er ‘te veel politiek getinte passages’ in zouden voorkomen. 

Niettemin ben ik direct om mijn excuses aan te bieden. Al was het maar om te voorkomen dat bij mij thuis de ruiten worden ingegooid.
Oorlogsglas, daar ben ik nogal aan gehecht.

Dus bij deze: dat van dat ‘geblondeerde’, dat neem ik terug.

Mijn gage ga ik echter niet terug betalen. Al was het maar omdat ik geen gage heb ontvangen. Zo te begrijpen is dat belastinggeld van PVV’ers. Betalen die dan als enige belasting? En is het niet zo, dat veel meer van mijn belastinggeld wordt misbruikt om de rabiate onzin te financieren die de PVV in de Tweede Kamer mag uitkotsen?

“We zijn een warm pleitbezorger van het vrije woord, maar dit soort vergelijkingen van het belastinggeld van de PVV-stemmers is misplaatst.” Hoezo een vergelijking van het belastinggeld van de PVV stemmers? Dus als je geen rekening van je lezing indient bij de organisatie dan is het voor de PVV zand erover. Zoiets?

Kortom; over het kunnen verkondigen van het vrije woord valt te onderhandelen als het aan de PVV ligt.

Overigens sta ik zonder meer open voor een écht debat en natuurlijk het liefst, zoals de PVV wil, in aanwezigheid van de media. Niets liever dan de kans te krijgen om pleegzusterbloedsoep te maken van de kromspraak van ultrarechts.

Maar ik bedank voor de twijfelachtige eer om me door twee PVV’ers naar Auschwitz te laten brengen.

Geef een reactie

Laatste reacties (142)