1.794
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Gedogen kunnen er meer: Cohen en Pechtold bijvoorbeeld

Bij een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV krijgt Wilders een veel grotere macht dan zijn aanhang wettigt. Tenzij Job Cohen optreedt

De komende dagen praten CDA en VVD over een rechtse coalitie die wordt gesteund door de PVV, als volledige partner in een coalitie of als gedoogster op afstand. Met de samenstelling van de Tweede Kamer zoals die is, ligt er geen andere mogelijkheid nu Job Cohen zo duidelijk heeft laten blijken dat hij een grote coalitie van het midden niet ziet zitten.

Het is moeilijk voorstelbaar dat een sluwe politicus als Verhagen zich afhankelijk maakt van gedoogsteun door Geert Wilders, maar er zijn de laatste jaren wel meer gekke dingen gebeurd. Voor we het weten, zit er straks een CDA-VVD-kabinet in het zadel, dat vanuit de kamer aan een meerderheid wordt geholpen door de stemmen van de PVV.

In de praktijk geeft dan de PVV de grenzen aan binnen welke het kabinet Rutte-Verhagen kan opereren. De man van de anderhalf miljoen stemmen krijgt daardoor een veel grotere macht dan de omvang van zijn aanhang wettigt. Je kunt je daar kwaad over maken, maar het is hoe dan ook serieus mogelijk dat het zo afloopt.
Tenzij Job Cohen optreedt. Wat Wilders kan, kan hij ook en misschien zelfs beter: een CDA-VVD-coalitie gedogen. En wellicht kan Alexander Pechtold dan worden overtuigd om mee te doen. Dan heeft een CDA-VVD-coalitie comfortabele gedoogsteun vanuit het parlement.

In dat geval bepalen Cohen en Pechtold de grenzen die aan het kabinet gesteld zijn. Het is moeilijk voorstelbaar dat dan echte rechtse smaakmakers van VVD of CDA deel uitmaken van zo’n kabinet. Tegelijkertijd zijn er in beide partijen genoeg echte hervormers te vinden die ook bij centrum-links vertrouwd worden. Denk aan Pieter Winsemius, Herman Wijffels of Doekle Terpstra.

’t Is natuurlijk een heel theoretische mogelijkheid, ook al omdat veel VVD-stemmers zo’n oplossing niet zo gemakkelijk zullen slikken, maar toch…stel je voor.
Stel je voor dat PvdA en D66 de grenzen aangeven voor het beleid van een CDA-VVD-coalitie. Waar zouden die grenzen dan liggen? Hoe moet zul een gedogen eruit zien.

Ik weet het eigenlijk niet. Maar ik leg deze vraag graag voor aan het volk van Joop.

Geef eens grenzen aan voor een CDA-VVD-minderheidsregering die gedoogd wordt door centrum-links.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)