Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geduld als kunstvorm

  •  
27-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Onze maatschappij gaat steeds meer voorbij aan het opbrengen van geduld
Urenlang zat hij met zijn fototoestel op een bankje voor het schilderij. Te wachten op hét moment waarop alles zou samenvallen en zijn geduld zou worden beloond. Wellicht dachten sommige andere bezoekers dat hij ook een vorm van kunst was. ‘Geduldige man met fotocamera – 2017’, of iets dergelijks. Maar er lag of hing geen officieel bordje bij hem, dat duidde op welke vorm van kunst dan ook. Toch was het een gemiste kans. Want hij was onderdeel van zijn eigen kunstproject, ook al leek hij door zijn ogenschijnlijke passiviteit op dat moment meer weg te hebben van een argeloze museumbezoeker die even tot rust kwam op een bankje, middenin een zaal met wereldberoemde schilderijen.
De Franse fotograaf Stefan Draschan was een kunstenaar die wachtend en observerend de grootste kracht van het behalen van successen aan het daglicht bracht. Zijn kunstproject ‘People Matching Artworks’ was dan ook, wellicht onbewust, tweeledig. Het hoofddoel was van een verrassende en esthetische waarde, namelijk het vastleggen van personen die voor schilderijen staan en door de patronen en kleuren in hun kleding opgaan in het desbetreffende schilderij. De resultaten waren van een verbluffend niveau. Zoals bijvoorbeeld de foto van de onwetende vrouw die een zomers jurkje met een druk blauw met wit bloemenmotief draagt, waarmee ze geheel opgaat in de kleuren van het impressionistische schilderij van Claude Monet, waar zij vervolgens zélf weer een foto van maakt.
De Engelse filosoof en politicus Edmund Burke zei in een ver verleden: ‘We zullen met ons geduld meer bereiken dan met onze kracht.’ Het werk van Draschan is daar in elk geval een prachtig tastbaar voorbeeld van geworden. Zijn geduld heeft hem vele passende foto’s opgeleverd die een eenheid vormen in zijn kunstproject. Dat hij daarbij niet alleen de zichtbare fotografiekunst aan het daglicht brengt, maar tevens ook op een abstractere wijze aandacht schenkt aan het uitstervende begrip ‘geduld’ is hierbij een prettige bijkomstigheid die van grote meerwaarde is.
Onze maatschappij gaat steeds meer voorbij aan het opbrengen van geduld. Mede door de wijze waarop we tegenwoordig alles om ons heen kunnen consumeren. We zijn producten van de onontkoombare nu-generatie. Een generatie die leeft in een periode waarin vraag acuut moet worden omgezet in aanbod en waarin alles meteen voorradig en leverbaar lijkt te zijn. Dat het hebben van geduld uiteindelijk aan de basis staat van succes, daar zijn maar weinigen onder ons zich van bewust. Een bekende aanname is, dat wanneer je ergens in wilt uitblinken je minimaal tienduizend uur aan deze expertise moet besteden in je leven. Denk aan bijvoorbeeld sporters, musici of schilders. Cruciaal hierbij is het hebben en omschrijven van een doel. Dan ben je namelijk eerder geneigd het geduld en de toewijding op te brengen om datgene te bereiken. Omschrijf dit doel zo concreet mogelijk en in eerste instantie op een manier waarop je binnen korte tijd kleine resultaten ziet. Het opdoen van (kleine) succeservaringen zal je namelijk stimuleren om door te zetten, waardoor minder snel aan opgeven wordt gedacht en doelen steeds meer binnen bereik komen.
Stefan Draschan had zichzelf ook zo’n concreet doel gesteld en wist zijn visie om te zetten in doorzettingsvermogen. De juiste mensen in de juiste kleding voor een bepaald schilderij gaven hem tussentijds de motivatie om door te zetten. Hij is dan ook een voorbeeld en een levende metafoor voor het feit dat het nastreven van een doel uiteindelijk kan worden beloond met een prachtig resultaat en tweeledige persoonlijke opbrengst. Het blijft echter een kwestie van geduld.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.