Laatste update 14:40
9.150
59

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef 55+ het recht om permanent in vakantiewoning te wonen

Als je vakantieparken wel mag gebruiken als onderkomen voor seizoensarbeiders of asielzoekers, laten we dan op andere punten óók praktisch denken in plaats van principieel.

Pas nog vertelde iemand mij dat senioren boven de vijfenvijftig jaar in Denemarken hun vakantiehuis permanent mogen bewonen als zij dat verkiezen. Je gaat dan eens googlen om een en ander te verifiëren, maar welke woordcombinatie ik ook probeerde, er kwam geen informatie naar boven. Wat maakt het uit, dacht ik. Ook als de Denen het niet doen, zou dat voor Nederland een geweldig idee zijn.

14506266619_f8302fdfae_zWie wel eens zo’n park met vakantiewoningen bezoekt, stelt vast dat daar menig klein paleis staat, door een ouder echtpaar met veel liefde, zorg en huisvlijt in stand gehouden en dat dit in feite permanent wordt bewoond. De eigen flat wordt aangehouden als postadres, maar voor het overige staat die leeg.

Bestemmingsplan
Heel wat lokale bestuurders is dit een doorn in het oog. Zij onderstrepen keer op keer dat vakantiewoningen niet voor permanente bewoning bedoeld zijn. Zij wijzen streng op het bestemmingsplan. Zij sturen, zoals die van Putten, spionnen de parken binnen om te zien of mensen toch niet stiekem permanent wonen waar het niet is toegestaan.

Natuurlijk is het niet helemaal onzinnig om te willen voorkomen dat natuur- en recreatiegebied verandert in een woonwijk. Ze zullen in Putten best begrijpen dat menigeen noodgedwongen een vakantiehuis in hun bosrijke omgeving betrekt omdat de machthebbers in Nederland het verdommen te erkennen dat er in ons land een grote woningnood heerst voor wie niet in aanmerking komt voor een hypotheek. Dat is zo langzamerhand een behoorlijk deel van de bevolking. Aan de andere kant mag zo’n wethouder er ook van uitgaan dat de vakantieparken op zijn grondgebied niet gebouwd zijn als overloop voor woningzoekenden uit de randstad.

Praktisch in plaats van principieel
Toch wringt het. Als je vakantieparken wel mag gebruiken als onderkomen voor seizoensarbeiders of opvangplek voor asielzoekers – dus níet voor recreatie – waarom zou men dan op andere punten óók niet praktisch kunnen denken in plaats van principieel?

Mensen komen naar de natuur voor de rust. Van de meeste senioren kun je een respectvolle omgang met bos, hei en viswateren verwachten. Zij hebben de tijd om hun woninkje goed te onderhouden en zich in te zetten voor het welzijn op het vakantiepark. Ga maar door zo’n poort naar binnen en je ziet het. Waarom zou je zulke mensen, die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in je gemeente, achter hun broek zitten? Waarom zou je ze dwingen om een woning elders aan te houden, die toch leeg staat, terwijl anderen er bij wijze van spreken een moord voor zouden doen? Waarom ga je niet voor een win-win-situatie?

Geef 55-plussers het recht om een vakantiewoning permanent te betrekken. Geef ze dezelfde rechten en plichten als de rest van de gemeentenaren. Maak mensen eens gelukkig, voor de verandering.

Zou minister Blok dit niet eens kunnen bevorderen?

CC foto: David van der Mark


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (59)