Laatste update 10:34
4.612
124

Sociaal geograaf

Geef Abou Jahjah een nieuwe column

Zijn ontslag op oneigenlijke grond is betreurenswaardig

Met een bijzonder vreemd argument ontsloeg de Belgische krant De Standaard op 9 januari haar columnist Dyab Abou Jahjah: “Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.” Heeft De Standaard ooit auteurs ontslagen die de inval in Irak ondersteunden? Of geweld tegen Gaddafi? Of tegen IS? Of auteurs die het monopolie op geweld door de politie ondersteunen? Het is een onhoudbaar criterium.

Screenshot: Zomergasten
Screenshot: Zomergasten

De Standaard was misschien niet tevreden met de ondersteuning van het specifieke geweld van de aanslagpleger in Jeruzalem, dat Jahjah als verzet zag in plaats van terreur. Of De Standaard is, meer waarschijnlijk, bezweken onder de druk van de grote groep Jahjah-haters. Uiteraard werd het ontslag in die hoek juichend en kritiekloos ontvangen. Van Frits Abrahams tot en met Arthur van Amerongen en ongetwijfeld ook door al die weglopers bij de Bezige Bij die het verschil weigeren te zien tussen antizionisme en antisemitisme en voor wie het (ten onrechte) aan Voltaire toegeschreven ‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen,’ alleen in theorie prachtig verheven is.

Abou Jahjah heeft geen terreur in Europa goedgepraat, of terreur van IS in Syrië of Irak, of bijvoorbeeld terreur van Israëlische soldaten op de Westbank of Gazastrook. Wel heeft hij terreur van een Palestijn tegen Israëlische soldaten in bezet Oost-Jeruzalem verdedigd, dat wil zeggen; hij meent dat volgens de Conventie van Genève verzet tegen de Israëlische bezetting gerechtvaardigd is, gelijk verzet van het ANC tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, alwaar in de lage landen oneindig veel steun voor was en nooit iemand om ontslagen is.

Wat men van dit standpunt verder ook moge vinden, en hoe afschuwwekkend die aanslag ook was, geheel onbegrijpelijk is de analyse niet, gezien het internationaal recht en alle VN-resoluties ter veroordeling van Israël. Wellicht verdient Abou Jahjah op dit punt tegenspraak en correctie (zoals op joop.nl, 9 januari) maar zijn ontslag op oneigenlijke grond is betreurenswaardig. Geef hem dus gaarne ergens anders een (goedbetaalde) column, want hoe kritisch we ook kunnen zijn ten aanzien van de islam, moslimimmigratie en allerlei vormen van terreur, de scherpe en uitdagende pen van Abou Jahjah kunnen we in het publieke debat goed gebruiken.

Dit artikel verscheen ook op het weblog van Jaap Plaisier

Geef een reactie

Laatste reacties (124)