414
12

PvdA-Tweede Kamerlid

Jetta Klijnsma (1957) is sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Klijnsma was van 18 december 2008 tot 23 februari 2010 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eerder was zij medewerker van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en wethouder van welzijn en volksgezondheid en (sinds 2006) van cultuur en financiën voor de PvdA in Den Haag. Als Kamerlid houdt Klijnsma zich bezig met cultuur, ouderen, gehandicapten en medische ethiek.

Geef cultuurinstellingen meer tijd

De staatssecretaris denkt dat 'de markt' de financiering van de kunst naadloos zal overnemen. Dat is onbehoorlijk bestuur. Alle deskundigen zeggen dat dit niet of onvoldoende het geval zal zijn

De PvdA roept staatssecretaris Zijlstra op meer tijd te nemen voor de bezuinigingen op cultuur.

De PvdA vindt, net als de Raad voor Cultuur, dat de bezuinigingen moeten worden gefaseerd. De gezelschappen en instellingen kunnen zich dan voorbereiden op minder middelen van het Rijk. Ze krijgen daardoor de tijd op zoek te gaan naar andere financieringsbronnen en meer samenwerking. De staatssecretaris wil de bezuinigingen al per 1 januari 2013 invoeren.

De staatssecretaris denkt dat ‘de markt’ de financiering van de kunst naadloos zal overnemen. Dat is onbehoorlijk bestuur. Alle deskundigen zeggen dat dit niet of onvoldoende het geval zal zijn, juist omdat de bezuinigingen zo snel worden doorgevoerd en omdat de toon van het kabinet en vooral van de gedoogpartner in het cultuurdebat kil en destructief is.

Door de snelheid zullen veel mensen in de cultuursector hun baan kwijtraken, omdat er geen tijd is te zoeken naar alternatieven. Naar schatting komen 30.000 mensen uit de sector met een uitkering thuis op de bank te zitten.

Het beleid van de staatssecretaris maakt kunst en cultuur weer voor de elite, mede door de btw-verhoging met 13% en de afschaffing van de Cultuurkaart voor scholieren. Hij bezuinigt draconisch op de podium- en beeldende kunsten en blijft vooral de topinstituten steunen. De keuze om productiehuizen te laten verdwijnen, betekent dat de voedingsbodem onder de cultuursector wordt weggeslagen. Hierdoor belanden tienduizenden in de werkloosheid.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het voorgenomen cultuurbeleid, en de oneerlijke en buitenproportionele bezuinigingsvoorstellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)