Laatste update 15:12
21.828
114

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef Farmers Defence Force gewoon de vinger

Je kunt types als Mark van den Oever alleen maar laten voelen wat hij aanricht door hem dezelfde behandeling te geven die hij zijn tegenstanders laat wedervaren

In het Brabantse provinciehuis liet Mark van den Oever, leider van de Farmers Defence Force, zijn ware aard zien. Hij noemde het inkeurige en transparante RIVM de meest corrupte instelling van Nederland. Hij had het over klimaatsalafisten. En als klap op de vuurpijl vergeleek hij zichzelf en zijn aanhangers met joden ten tijde van de Holocaust. Hij kwam zelfs aan met Wir haben es nicht gewusst. Daarna zetten zijn aanhangers op hun trekkers koers naar het vliegveld Eindhoven om daar bij wijze van waarschuwing de boel een beetje te ontregelen.

Het was een diepe belediging aan het adres van alle nabestaanden en een besmeuring  van het namenmonument dat in Amsterdam momenteel tot stand komt. Het gaf blijk van een kwaadaardig soort sentimentaliteit en een agressief zelfmedelijden.

Van den Oever kon dat allemaal zonder tegenspraak zeggen. De vertegenwoordigers  van de andere boerenorganisaties corrigeerden hem niet. Hij en zijn organisatie maken nog steeds deel uit van de coalitie die zich te weer stelt tegen de stikstofmaatregelen van de overheid.

Je kunt types als Mark van den Oever alleen maar laten voelen wat hij aanricht door hem dezelfde behandeling te geven die hij zijn tegenstanders laat wedervaren. Zijn maat Mischa Bauer is de commandant van een concentratiekamp voor nertsen, die aan het eind van hun afschuwelijke leven allemaal worden vergast.

Gelukkig zijn er betere manieren om op de aantijgingen en de beledigingen van de Farmers Defence Force te reageren. Het Journaal bracht een reiziger in beeld die door de boerenblokkade bij Eindhoven 150 euro extra parkeerkosten had om zijn vliegtuig te kunnen halen. Hij gaf de boeren op hun trekkers en passant de vinger. Hij bleef niet stilstaan. Hij hield de pas niet in. Hij keek ze zelfs niet aan. Hij gaf die vinger in het voorbijgaan.

Het was een bewonderenswaardige reactie waar de hele samenleving een voorbeeld aan dient te nemen.

Je kunt Van den Oever natuurlijk ook zijn zin geven. Hij wenste gelijke behandeling met de andere Nederlanders. Dat kan. Wij moeten met zijn allen van het aardgas af. Om ons te stimuleren dat ook te doen, komen er steeds hogere heffingen op. Daardoor loont het om stadsverwarming of zo’n omgekeerde koelkast te nemen. .

Dit is een patente manier om het voor veehouders lonend te maken hun bedrijven anders in te richten. De staat heft belasting op het bezit van (pluim)vee voor commerciële doeleinden. De consument heeft daar geen last van. Zijn biefstuk is toch afkomstig van een rund dat eerst fijn op de Argentijnse pampa heeft rond gehuppeld.

Tenslotte voeren we met z’n allen een nieuw woord in om die landbouwers op hun trekkers aan te duiden. Het werd bij mijn weten voor het eerst gebruikt in een reactie op mijn vorige analyse van de toestand in agrarisch Nederland: geboerte. Je kunt daar ook op variëren: ongeboerte. Of: “Zie je de kop van die vent op zijn trekker? De vroedvrouw heeft zeker het kind weggegooid en de nageboerte in de wieg gelegd”.

Zo is het voorlopig wel genoeg.

Correctie: eerst stond vermeld dat voor trekkers geen rijbewijs nodig is, dat is inmiddels niet meer het geval. Hetzelfde geldt voor het voorbeeld van dieselbrandstof met minder accijns.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (114)