4.310
34

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef gezinnen vluchtelingen 50.000 euro per jaar

Resultaat: wij halveren het budget voor vluchtelingenhulp, wij verheffen de vluchtelingen tot de middenklasse zonder dat zij daar ingewikkelde dingen voor hoeven te doen

De opvang van een vluchtelingengezin in Nederland kost maar liefst honderdduizend euro per jaar. Deze wijsheid was maandagavond te horen bij Jeroen Pauw waar het VVD-kamerlid Malik Azmani, gesecondeerd door oorlogsjournalist Arnold Karskens, zijn plan verdedigde om Europa totaal voor asielzoekers te sluiten. Hij denkt namelijk dat vluchtelingen dan zullen ophouden met hun pogingen om in vrachtwagens en gammele bootjes Europa te bereiken.

Wie weet hoeveel immigranten zonder verblijfsvergunning zich aan de blik van de autoriteiten weten te onttrekken, haalt misschien minachtend de schouders op bij zoveel onkunde maar dat is arrogantie en eigenwaan. Een blik op het curriculum van Malik Azmani leert dat hij en zijn medestanders niet anders dan gelijk kunnen hebben. Wat zien wij namelijk? Hij was waarnemend projectleider (2007), projectleider en voorzitter van de werkgroep project ‘kwaliteit over de grenzen’ (2007-2009), voorzitter van de werkgroep ‘kennis en kwaliteit’ (2008-2009) en projectcoördinator ‘kwaliteit habeas corpus’ (2008-2009)

Kwaliteit torenhoog
Het kan dan ook niet anders of de kwaliteit van zijn kennis en zijn voorstellen is torenhoog vergeleken met die van de jammerlijke amateurs, linkse goeddoeners en jaloerse coalitiegenoten, die nu proberen deze self made man onderuit te halen. Dat niet alleen. Malik heeft nòg een wapenfeit op zijn naam staan. Hij diende een wetsvoorstel in om misbruik van uitkeringsgelden door burgers van andere Europese landen te voorkomen. Zo iemand probeer je geen pootje te lichten. Met zo iemand denk je mee. 

Takspoet
U en ik weten: de opvang van de vluchtelingen wordt betaald met onze takspoet. We zouden graag zien dat dit uit onze zakken geklopte geld, dat zomaar gratis wordt uitgedeeld, in ieder geval binnen de grenzen blijft en niet wordt stukgeslagen aan een of ander palmenstrand, ook als dit strand door de EUSSR is uitgeroepen tot safe haven. Laat dat geld zijn werk doen bij Nederlandse middenstanders, laat het onze economie stimuleren. Dat is wel het minste. Ook zouden die lui van ISIS en andere terreurbewegingen het wel willen, dat zij de hand konden leggen op onze belastingcenten door in vermomming de leiding te nemen van de ‘vluchtelingenopvang’ in die zogenaamde safe havens. Als jihadi’s ongemerkt op zo’n bootje plaats kunnen nemen, dan kunnen zij dit ook.

Uit de hand gelopen kosten
Wie, gebaseerd op de spijkerharde feiten ons door Malik Azmani en Arnold Karskens verstrekt, kijkt naar de problematiek, kan dan ook maar tot één conclusie komen. We moeten iets doen aan de uit de hand gelopen kosten van de vluchtelingenopvang in Nederland. Er is een eenvoudige manier om de kosten te halveren: geef elk vluchtelingengezin vijftigduizend euro per jaar en laat ze het zelf uitzoeken. Als ze maar in Nederland blijven. 

Bescheten doekje
“Ik wou dat ik het had in een bescheten doekje”, zou mijn moeder zaliger hierover zeggen. Inderdaad: waarom zij wel en u niet? Is dat wel rechtvaardig? Het antwoord op die vraag luidt: “Dat doet er niet toe.” Het is ook niet rechtvaardig dat de raad van bestuur van ABN/AMRO de eigen salarissen met een ton heeft verhoogd. Rechtvaardigheid leidt tot armoede zoals de ervaringen met het socialisme hebben geleerd. Uiteindelijk wordt de beste van alle werelden gecreëerd door pragmatisme. 

Lot uit de loterij
Geen mens misgunt zijn buurman het winnende lot in de loterij. De banken krijgen van de ECB miljarden speciaal geschapen geld om de economie aan te zwengelen. Waarom zouden van huis en haard verdrevenen ook eens geen meevallertje mogen hebben? Wat is het verschil? Als zij dat geld maar gebruiken om de economie aan te zwengelen. Dat zullen zij zeker doen als zij die vijftigduizend euro per jaar gebruiken om te wonen en te consumeren. Resultaat: wij halveren het budget voor vluchtelingenhulp, wij verheffen de vluchtelingen tot de middenklasse zonder dat zij daar ingewikkelde dingen voor hoeven te doen. We zwengelen de zo broodnodige economische groei aan door de binnenlandse bestedingen aan te jagen. En we kunnen misschien ook nog een stel ambtenaren laten afvloeien. Me liefje, wat wil je nog meer?

Op het moment wordt schamper gedaan over Malik Azmani en Arnold Karskens. We gaan nog eens straten naar ze noemen. Let op mijn woorden.

Beluister dit opiniestuk hier


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (34)