632
4

HR trainee

Ivanka is lid van de Jonge Democraten en werkzaam als HR trainee.

Geef jongeren een stem in Europa!

'Waarom gissen naar de stem van de jongere als je diezelfde jongere aan tafel kunt zetten?'

“No taxation without representation!” Voor de Amerikaanse pioniers was belasting betalen zonder democratische vertegenwoordiging een reden om de wapens op te pakken. En met reden; goede vertegenwoordiging van iedere bevolkingsgroep is cruciaal voor een goed functionerende democratie. Zo zou ook de Europese jeugd kritisch moeten kijken naar het Europees parlement – een orgaan waarin de Europese jongeren nauwelijks door hun eigen leeftijdsgenoten worden vertegenwoordigd.

Door Ivanka Bloom en Wiebe Janssen

Zelfs als de definitie van jongere wordt opgerekt tot 30 jaar, vallen slechts 2 van de 766 huidige Europarlementariërs in deze categorie. Critici menen dat dit een logisch gevolg is van het gebrek aan ervaring van de jeugd: ze zijn er toch gewoon nog niet klaar voor? Zij vergissen zich door eendimensionaal op dit gebrek te wijzen zonder de risico’s van de verstilde jeugdstem te erkennen. Ondertussen tast de onderrepresentatie van jongeren in het Europese parlement zowel de legitimiteit als de uitkomsten van het parlement voor jongeren aan. Met bijna 600.000 inwoners per zetel maakt het in Europa wel degelijk uit wie of wat elke zetel vertegenwoordigt.

Gissen
Jongeren moeten direct betrokken zijn bij de zaken waar Europa echt iets kan betekenen. Of dit nu gaat over energiebeleid, bankentoezicht, economische hervormingen of de voor de hand liggende onderwerpen als onderwijs en jeugdwerkloosheid. In al deze keuzes moet er iemand namens de jongeren mee kunnen praten. Iemand die de staat van het onderwijs en de arbeidsmarkt zelf heeft ervaren. Iemand die weet hoe zwaar de huur, het collegeld of simpele boodschappen en vervoer op het huishoudboekje van een jongere drukken. Waarom gissen naar de stem van de jongere als je diezelfde jongere aan tafel kunt zetten?

Europa is verworden tot een ver van mijn bedshow voor grijze mannen in strakke pakken. Ingrijpende beslissingen die breed gedragen zouden moeten zijn door de bevolking, worden ondersteund door het kleine, stemmende smaldeel. Juist dan is het noodzakelijk om groepen, waaronder jongeren, die wel te activeren zijn duidelijk aan te spreken door kandidaten naar voren te schuiven die sterke affiniteit met deze groepen hebben.

Tinder
Zo bleek uit de recente campagneactie van D66-kandidate Pauline Kastermans dat campagnevoeren via een nieuw medium als Tinder de lijntjes tussen de kiezer en politicus verkort, door jonge kiezers in directe discussie te brengen met jonge kandidaten.

In tegenstelling tot andere demografische ongelijkheden als opleidingsniveau of etniciteit, is er gelukkig geen gebrek aan jeugdige kandidaten op de verkiezingslijsten voor de aankomende Europese verkiezingen. Bijna alle gevestigde partijen hebben minimaal een jongere onder de 30 in hun top tien opgenomen – alhoewel vaak in de staart van de tien. Oppervlakkige goodwill, aangezien deze jongeren zijn aangewezen op voorkeursstemmen. Zonder 18.000 voorkeursstemmen haalt wederom geen van de Nederlandse jongeren het tot in Brussel – een gemiste kans op een beter Europa.

Stem daarom op een jonge kandidaat en zorg voor een toekomstbestendig Europa!

Ivanka Bloom is lid van de Jonge Democraten en werkzaam als HR trainee, Wiebe Janssen is lid van de Jonge Democraten en student Economie.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)