479
11

Schrijver/theaterwetenschapper

Alexandra Smith (1975) is Neerlandica en studeerde in 2011 cum laude af als theaterwetenschapper, gespecialiseerd in o.a. narratologie en politiek theater. Ze werkt freelance als (boek)redacteur, tekstschrijver en is journalist voor diverse off- en online magazines. Alexandra richtte in 2013 Fabel op, van waaruit ze schrijf- en communicatietrainingen verzorgt. Ze debuteerde eind 2011 met de roman Schemervlucht en werkt momenteel aan een thriller. Verder werkt ze al 18 jaar als commercieel model. Je kan Alexandra volgen op haar weblog alexandraschrijft.blogspot.nl, fabelaars.nl of op alexandrasmith.nl.

Geef kiezers geen eerlijk verhaal maar een positief geluid

In de afgelopen week leek het niet te gaan over de kampioen van de banen, maar over de kampioen van de leugens

Als we de diverse politici van grote partijen mogen geloven, is de kans groot dat de kiezer 12 september op een leugenaar stemt. Politici komen over alsof ze de feiten niet kennen en lijken het belangrijker te vinden om elkaar zwart te maken dan om het land uit de problemen te helpen. Tenminste, dat is het huidige beeld dat nu dreigt te ontstaan, en daar moeten we zo snel mogelijk vanaf.

Wie de afgelopen week de diverse debatten gekeken heeft, zal het niet zijn ontgaan: de beschuldigingen gingen over en weer. Vervolgens werden ze uitvergroot in de media, wat het niet beter maakte. Tel daarbij op dat de berekeningen van het CPB voor sommige partijen wel heel ongunstig uitvielen en het kiezersdilemma is compleet.

Grote kans dat de kiezer zich allang niet meer serieus genomen voelt. Hoe meer er wordt uitgelegd dat politiek een spel is, hoe meer de kiezer beseft dat hij wordt buitengesloten. De afstand wordt groter. Partijpolitiek lijkt belangrijker te zijn dan het algemeen belang, en dat is in tijden van crises geen goede zaak. Het is duidelijk: op deze manier krijgen we de kiezer niet naar de stembus.

Een zorgelijke zaak. Want in de afgelopen week leek het niet te gaan over de kampioen van de banen of de kampioen van de economische groei, maar over de kampioen van de leugens. Het helpt daarbij niet dat de media de negatieve verhalen uitvergroten. Hoewel tv-debatten beslissend kunnen zijn voor hoe kandidaten overkomen, is het namelijk nog veel belangrijker wat de media erover berichten.

Ook ‘het eerlijke verhaal’ vertellen heeft zijn lading verloren. Als meerdere politici voor leugenaar worden uitgemaakt, hangt er aan een eerlijk verhaal vast ook een luchtje.

Misschien is er in deze tijd dan ook meer behoefte aan een positief verhaal. Iets waar de kiezer hoop uit kan putten. Een verhaal waarmee kiezers verleid worden in plaats van afgeschrikt.

We zijn gebaat bij een potentiële minister-president die uitstraalt dat hij het landsbelang zwaarder laat meewegen dan de onderlinge rivaliteit. En dat is iemand die mensen het gevoel geeft dat hij de nodige bruggen kan slaan om de huidige problemen op te lossen.

Geef mensen dus geen eerlijk verhaal maar een positief geluid. Daar win je harten, en uiteindelijk ook stemmers mee.

Volg Alexandra ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (11)