Laatste update 11:15
1.525
21

Persvoorlichter Amnesty International

Emile Affolter (1985) is persvoorlichter bij Amnesty International Nederland. Hiervoor studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en in Chicago. Hij woont in Amsterdam.

Geef mijn collega Júlia en alle andere Hongaren hoop

Woensdag stemt het Europees Parlement over sancties voor Hongarije

Ondanks de zoveelste doodsbedreiging die Júlia Iván, de directeur van Amnesty Hongarije, en haar collega’s vorige week kregen, blijven zij zich inzetten voor hun land. Het Europees parlement staat woensdag voor de keus om Júlia en al die andere mensen die geloven in een vrij Hongarije, hoop te bieden of ze in de steek laten.

Woensdag stemt het Europees Parlement over de activering van artikel 7.1. Daarmee kan het van Hongarije eisen dat het de grondbeginselen van de EU respecteert. Doet het land dat niet, dan volgen mogelijk sancties. Premier Orbán wil laten geloven dat zijn land wordt bedreigd. En hij doet er alles aan om Brussel, vluchtelingen en mensen zoals Júlia af te schilderen als de vijand. Maar die angstzaaierij kan niet verhullen dat Orbán niet meer dan een armzalig dystopisch verhaal in de aanbieding heeft. Zijn ideale Hongarije is een land waarin kritiek op de machthebbers gelijk wordt geteld staat aan verraad en waar onvrijheid de norm wordt.

Door politici en commentatoren wordt artikel 7.1 de ‘nucleaire optie’ genoemd. En, ja artikel 7.1 is het zwaarste middel dat Europa heeft om een land in het gareel te dwingen. En ja, dat kan uiteindelijk leiden tot sancties zoals het ontnemen van het Hongaarse stemrecht in de Europese Commissie. Maar het alternatief, zwijgen en niets doen terwijl premier Orbán de toekomst van Hongarije te grabbel gooit, is de enige echte nucleaire optie.

De activering van artikel 7.1 biedt hoop. Hoop voor al die Hongaren die willen leven in een land waar je erop kunt vertrouwen dat de rechter die tegenover je zit echt onafhankelijk is en waar media vrij zijn om te schrijven wat ze willen. Waar mijn collega Júlia geen doodsbedreigingen krijgt omdat ze kritisch is over de overheid, maar waar redelijke mensen in een open debat van mening kunnen verschillen zonder angst voor de overheid.

Het Europees parlement heeft op 12 september de unieke gelegenheid om er te zijn voor de mensen die geloven dat de toekomst van Hongarije in een vrij, democratisch Europa ligt, dat de mensenrechten respecteert. Daarom is Amnesty voorstander van de activering van artikel 7.1.

Het EU-rapport over de situatie in Hongarije is glashelder. De regering Orbán sloopt de rechtsstaat, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staat onder druk, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering worden steeds minder gerespecteerd.

Er zijn Europarlementariërs die nog twijfelen over hoe ze woensdag gaan stemmen. Zoals het CDA dat in dezelfde Europese fractie zit als de partij van Orbán of de ChristenUnie en SGP die deel uitmaken van de Europese Conservatieven en Hervormers. Misschien denken ze er via de dialoog nog uit te komen met Orbán, maar de Hongaarse leider laat al jarenlang zien niet voor rede vatbaar te zijn. Al pratende gaat hij gewoon door met de afbraak van burgerrechten. Dit is het moment om te laten zien dat de grens is bereikt.

Beste Europarlementariërs, u kunt kiezen voor de angst en het haatzaaiende populisme van premier Orbán. Maar u kunt ook volmondig JA stemmen voor artikel 7.1 en kiezen voor alle Hongaren die in vrijheid willen leven.

Geef mijn collega Júlia en alle andere Hongaren die hoop.
Wij rekenen op u.

Cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (21)