Laatste update 11:02
2.742
35

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef oom agent een betere pet

Daar heb je meer aan dan een taser

De Nederlandse politie snakt naar de taser. De gemiddelde diender denkt dat hij meer veiligheid biedt. Toch heb je er weinig aan als je onverhoeds wordt aangevallen zoals de Rotterdamse agent die van achteren een hersenschudding werd geslagen nadat hij een bruiloftsstoet tot stilstand had gebracht.

Britse politiefunctionarissen was dat niet overkomen. Dat komt omdat hun karakteristieke hoofddeksels een soort helmen zijn. Hun schedels worden beschermd door uitermate hard plastic.

Cc-foto: Wouterjan Stikkel

Sinds 2014 draagt de Nederlandse politie een soort straatvechterspak met duidelijk zichtbaar een gummiknuppel, pepperspray, handboeien en een pistool. Het wordt gecompleteerd door een baseballpet met een grote klep. Het hele uniform kost vijftienhonderd euro per stuk. Of deze uitmonstering vergeleken met de vorige kledij méér of minder gezag uitstraalt, is een kwestie van smaak. Daar gaat het nu niet om.

Onder het uniform dragen agenten een veiligheidsvest dat beschermt tegen messteken, slagen en kogels. Zij zijn verplicht dit te allen tijde te dragen. De zolen van schoenen zijn zo zwaar dat scherpe voorwerpen op de grond er geen vat over hebben.

In het voorlichtingsmateriaal van de politie over de pet (die consequent ‘cap’ wordt genoemd) is echter niets over een speciale beveiliging te vinden. Volgens een artikel in het AD van een paar jaar terug zijn de dienders niet tevreden over hun nieuwe hoofddeksel. Dat is een mooie aanleiding om de merites van dit hoofddeksel weer eens onder de loep te nemen. Het is moeilijk voorstelbaar dat men destijds bij het ontwerpen van het nieuwe uniform niet naar het Britse voorbeeld heeft gekeken. Hoe dan ook, een standaardhoofdbescherming is net zo belangrijk als dat veiligheidsvest.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (35)