Laatste update 12:01
1.926
35

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geef Turkije geen invloed op de toelating van vluchtelingen

Het toelatingsbeleid van de Europese Unie is nadrukkelijk geen zaak van Erdogan

http://www.flickr.com/photos/serdar/72767588/
http://www.flickr.com/photos/serdar/72767588/

Woensdag meldde het AD dat Turkije hoogopgeleide Syriërs een uitreisvisum weigert. Zij kunnen daardoor niet vertrekken als Europese landen ze een verblijfsvergunning aanbieden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt deze praktijk.

De reactie hierop ligt voor de hand. Of een vluchteling in de EU een verblijfsvergunning krijgt, hangt samen met het gevaar dat hij of zij thuis  loopt. En voor de rest niks. Het opleidingsniveau is daarvoor van geen enkele betekenis. Ook bepalen de ontvangende landen zelf wie ze toelaten en wie niet.

Als Turkije dus tot de procedure in Europa toegelaten Syriërs vasthoudt en anderen naar voren schuift, dan heeft de EU daar geen boodschap aan. De aanvragen van die anderen worden niet in behandeling genomen voor de door Ankara geweigerde uitreisvisa zijn toegekend.

Je hoeft daarover niet hoog over van de toren te blazen. Je verklaart gewoon dat dit staande praktijk is. Het toelatingsbeleid van de Europese Unie is nadrukkelijk geen zaak van Turkije. De EU moest eens het begin van het omgekeerde proberen.

Erdogan zou van woede in een baan om de aarde raken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (35)