Laatste update 29 oktober 2018, 08:20
4.260
76

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Geen enkele traditie is belangrijker dan een traan van een kind

Het was niet mijn bedoeling om het racisme rondom Zwarte Piet te ontkennen of in stand te houden

cc-foto: Gerard Stolk

Gisteravond zat ik met een goede Turkse vriend van mij in een Afghaans restaurant te Rotterdam. Het eten was lekker en de discussie was pittig maar wel met respect. De discussie leek op de Koerdische isot, dat is een pittige peper en ging over mijn opiniestuk op Joop waarin ik stelde dat voor- en tegenstanders van Zwarte Piet beiden racistisch en discriminerend bezig zijn.

“Goed dat ik je ken en weet wie je bent, hoe je denkt over de racisme, discriminatie, maar mensen die jou niet kennen, zullen denken dat je pro-Zwarte Piet bent”, zei hij. “Als Koerd weet je heel goed hoe het is om gediscrimineerd te worden en ook wat racisme is. Ik ken zelf ook zwarte en blanke mensen die de figuur Zwarte Piet als racisme ervaren.”

“Luister bre,” antwoordde ik, “geen enkele traditie is belangrijker dan een traan van een kind. Ik heb van alles en nog wat over mij heen gekregen. Maar dan écht van alles en nog wat. Er zijn mensen geweest die mij hebben gevraagd om mijn column terug te trekken, puur vanwege al die bagger. Ik heb dat geweigerd en het niet gedaan. Achteraf gezien begrijp ik jouw en alle andere reacties van sommige anti-Zwarte Pieten. Het was niet mijn bedoeling om het racisme rondom Zwarte Piet te ontkennen of in stand te houden en dat had ik niet duidelijk gemaakt in mijn stuk. Daarom bedank ik jou en alle andere lezers die inhoudelijke kritiek geuit hebben op mijn opiniestuk.”

Ik heb het recht te kunnen schrijven en als lezer heb jij het recht kritiek te leveren op mijn stuk. Ook als schrijver moet je terechte kritiek durven accepteren en dat doe ik bij deze. Ik hoop nog steeds dat mensen inhoudelijk met elkaar in discussie gaan zonder elkaar voor van alles en nog wat uit te maken. Wil je dat je tegenstander jouw standpunt begrijpt dan moet je leren om actief te luisteren, zonder allerlei vooroordelen te hebben. Maak er geen strijd van en leer met elkaar een dialoog te gaan.

Heb empathie voor elkaar in plaats van vijandigheid. Empathie hoeft niet perse sympathie te betekenen. Als er een winnaar is of winnaars zijn van dit meningsverschil, laat het dan de kinderen van dit mooie land zijn. Ik zeg kinderen, zonder een onderscheid te maken tussen zwart, blank, wit, rood. Als we alle kinderen er blij mee kunnen maken door te veranderen, waarom houden we dan vast aan zwarte kleur? Wat mij betreft: weg met Zwarte Piet, maak er een regenboogpiet van. Nogmaals: geen enkele traditie is belangrijker dan een traan van een kind.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (76)