2.062
47

Journalist, oud-hoofdredacteur NOS Journaal, RTVRijnmond

Nico Haasbroek werkte voor VARA en VPRO onder andere als correspondent in Duitsland en New York, was hoofdredacteur van Radio en TV Rijnmond en van het NOS-Journaal.

Geen herstemming in Rotterdam omdat Pastors de kiezer belazert

De belangrijkste reden dat Leefbaar Rotterdam zo moeilijk doet over de uitslag is dat Marco Pastors graag wethouder wil worden

Het lijkt wel of Wouter Bos mijn laatste opinie, waarin ik hem opriep om als partijleider op te stappen, gelezen heeft. Dat hij als motief ‘meer aandacht voor zijn gezin’ noemt is niet meer dan de halve waarheid.

Partijvrienden die het voor hem opnemen zeggen dat hij drie functies vervulde en dat dat heel zwaar is, maar ze vergeten te zeggen dat hij daar ooit zelf voor gekozen heeft. Hij had ook als partijleider kunnen kiezen voor het fractieleiderschap in de Tweede Kamer of van het partijleiderschap een duobaan kunnen maken, samen met een goede partijvoorzitter.
Maar hoe ook gemotiveerd, ik vind het besluit van Wouter dapper. Hulde.
Nu Balkenende. In mijn vorige opinie heb ik al voorspeld hoe eigenwijs Balkenende is door voor Balkende V te gaan. Door de komst van Cohen is de kans daarop nu wel wat kleiner geworden.
Ben ik blij met Cohen? Ja en nee.
Ja, omdat het een sympathieke bestuurder is, die eerder wil binden dan polariseren, en dat lijkt me vandaag de dag een juiste strategie.
Nee, omdat hij geen symbool is van een nieuwe sociaal-democratie.
Verder zijn er nogal wat vraagtekens.
• Hoe goed zal hij opgewassen zijn tegen een premier- of fractievoorzitterschap?
• Is het een nadeel dat hij geen financiëel expert is nu de economische crisis pas echt voor de deur lijkt te staan?
• Hoe zal hij zich tegenover een echte linkse samenwerking opstellen, volgens verkiezingsonderzoek een steeds reëlere optie.
Dat Cohen in de eerste reacties goed bij een groot deel van de bevolking blijkt te vallen, zegt nog weinig over zijn toekomstig functioneren.
Na Amsterdam (en Den Haag), Rotterdam.
Daar duurt de verkiezingssoap voort.
Dinsdag wordt er besloten of de Rotterdammers opnieuw naar de stembus moeten gaan.
Ik zou daar tegen zijn omdat de nieuwe uitslag dan meer vertekend zal zijn dan de oude uitslag, ondanks de gemaakte fouten. Als ik opnieuw moet gaan stemmen, dan ga ik PvdA stemmen, terwijl ik op 3 maart D66 en Groen Links (gemeenteraad en deelgemeente) heb gestemd. Anderen zullen juist Leefbaar gaan stemmen.
Kortom: De polarisatie tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam zal in een nieuwe uitslag meer tot uiting komen dan in de oude, ik voorspel in het nadeel van Leefbaar Rotterdam.
Daar komt het Cohen-effect vermoedelijk nog bij als een andere onzuivere factor.
De belangrijkste reden dat Leefbaar Rotterdam zo moeilijk doet over de uitslag is dat Marco Pastors graag wethouder wil worden. En Pastors heeft op het allerlaatste moment (3 maart) gezegd dat als hij geen wethouder wordt, hij de politiek zal verlaten. Iemand die zo de kiezer belazert verdient het niet om via herstemmen alsnog zijn zin te krijgen.
Overigens betekent dit niet dat ik dat ik de PvdA niks verwijt.
Ik vind – eufemistisch gezegd – dat burgemeester Aboutaleb niet uitblinkt in een goede regie van de problemen in Rotterdam. Onlangs zei hij zich ‘nergens meer over te verbazen na een jaar in Rotterdam’. Doorsnee Rotterdammers denken of zeggen in zo’n geval: “Als je zo  over Rotterdam denkt, ‘tyft’ dan op naar je eigen eiland.”
En in NOVA heb ik gezegd dat ik het onverstandig vind dat de  Rotterdamse PvdA Leefbaar uitsluit.
Bij het fatsoen waar de nieuwe partijleider Cohen zo op hamert hoort dat je eerst tijdens verkennende besprekingen serieus nagaat in hoeverre er een basis voor samenwerking kan zijn.
Het heeft er alle schijn van dat de lokale PvdA-leider Dominic Schrijer, die ik overigens hoog heb zitten, door zijn weigering om met Leefbaar samen te werken, probeert om de burgemeester uit de wind te houden.

Laatste publicatie van Nico Haasbroek

  • De Middellandman

    100 dagen door een Rotterdamse buurt in transitie

    2017


Geef een reactie

Laatste reacties (47)