962
51

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Geen maandagsrust: voer de siesta in voor het te laat is

Een siesta is een dosis levenselixer

KinkFM heeft maandag 28 maart uitgeroepen tot nationale uitslaapdag. Dit omdat het volk van Nederland een soort jetlag wordt toegedicht vanwege de zomertijd. Ingrid Perez en Diederik van Zessen presenteren hun ochtendprogramma zelfs vanuit een groot tweepersoonsbed om daarmee de ernst van de zaak te onderstrepen.

Op de golflengte van het eigentijdse station klinkt een vage echo door van het verleden. Dat zit zo: in de negentiende eeuw had je nog geen bijstand. De geestelijke voorouders van wie tegenwoordig achter elke uitkeringstrekker een profiteur zoekt, moesten hun vooroordeel dus op een andere manier uiten. Zij verspreidden aan de stamtafel de mythe van het maandag houden. Arbeiders zouden op de vrije zondag (en vaak was dat nog niet eens een hele zondag) zo ontzettend veel zuipen dat zij een groot deel van de maandag nodig hadden om hun roes uit te slapen. De revuekoning Henri Ter Hall, die met zijn Neutrale Partij trouwens een voorloper was van Pim Fortuyn, schreef er in de twintigste eeuw nog een sketch met bijpassend lied over.

Het refrein:

Ja! Maandagrust! Ja! Maandagrust!
Dat is eeuwig fijn!
Het moest voor ons menschen
Altijd Maandag zijn.
Oh! Maandagrust! Oh! Maandagrust.
Dat maakt mij zo blij
voor jou wil ik leven en sterven erbij.

Ook nu zal dit eenmalig maandaghouden van KinkFM hier en daar leiden tot verzuchtingen over de algemene volksluiheid. Ondertussen zit heel Nederland in bus, trein of file onderweg naar het werk, want wij vormen een natie van vroege opstaanders en dat is al eeuwen zo. Al die kwaadaardige praatjes over het maandaghouden ten spijt.

Dat is jammer, want daardoor wordt de mogelijkheid tot een werkelijke hervorming van ons werkritme aan het oog onttrokken. In de zuidelijke landen kent men vanouds de siesta. In de vroege namiddag gaat traditioneel alles dicht. Pas tegen vier uur ‘s-middags komt het maatschappelijk leven weer op gang. In Spanje geldt het als asociaal om tijdens de siesta lawaai te maken door bijvoorbeeld het gras te maaien. Na een al dan niet copieuze lunch is men immers onder zeil gegaan om krachten te verzamelen voor de rest van de dag. Ondertussen lijdt werkend Nederland onder een middagdip die op geen enkele manier bestreden kan worden want het werk moet doorgaan. De middagpauze van een half uurtje is al lang voorbij. De vermoeidheid nestelt zich vlak achter de ogen. De productiviteit daalt. Om vijf uur sleept werkend Nederland zich naar huis. In Zuid-Europa komt men dan net weer op gang. En dat niet alleen. Wie met de vakantie koers zet naar de Middellandse Zee weet dat het in de steden tot diep in de nacht levendig blijft. Wie om half twee in Barcelona Schilling betreedt of het Café del Liceu treft daar een geanimeerd publiek aan dat nog lang niet van plan is om op te stappen. De siesta levert niet alleen energie op voor de werkdag (die  tot een uur of zeven acht duurt) maar blijkbaar ook voor de vrije tijd die erop volgt.

Daar kunnen wij in Nederland nog iets van leren. Een siesta is een dosis levenselixer. Stel je voor dat je elke dag om half twee zo’n dosis krijgt. Wat zou Nederland dan omhoog gaan in de vaart der volkeren. Ik zeg: voer de siesta in voor het te laat is en wij wegzakken in een onstuitbaar verval.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (51)