1.971
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geen naalden, maar percolators

Te veel koffie drinken kan nu leiden tot een officiële aandoening: Caffeïne Use Disorder

Ik begin de dag met twee kopjes espresso. Daar laat ik het bij, maar een enkele keer neem ik later op de dag nog een kopje. Ik zie daar geen kwaad in, maar in een wetenschappelijk artikel lees ik dat het maar net binnen de grenzen is. Als ik meer drink zou ik wel eens last kunnen krijgen van een Caffeïne Use Disorder (CUD).

Als ik zo iets lees heb ik het gevoel dat het om een tekst voor een cabaretvoorstelling gaat. Een pastiche. Ironie. Maar verdorie, bij nader inzien blijkt dat niet zo te zijn.

In de laatste (5de) versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders – de indeling van psychiatrische aandoeningen die Amerikaanse artsen en therapeuten gebruiken – staat het erbij hoor: CUD. En dan verschijnt er dus nu ook nog een overzichtsartikel om te beschrijven waar het allemaal precies om gaat en hoe je ervan af moet komen. Er is zelfs een speciaal wetenschappelijk tijdschrift dat zich met koffie bezig houdt: Journal of Caffeine Research.

Eerst even iets rechtzetten: koffie is niet de enige bron van cafeïnegebruik. Ook thee, chocolade, bepaalde pijnstillers en al die energiedrankjes (van Red Bull tot Gatorade) bevatten cafeïne. Maar koffie is toch wel de belangrijkste leverancier van deze stof. Volgens de wetenschappers zou 50 procent van de mensen last hebben van onttrekkingsverschijnselen als ze met cafeïne stoppen. Hoofdpijn, concentratieproblemen, wazigheid, duf gevoel, griepachtige verschijnselen. Het kan allemaal maar zo optreden als je in het weekend niets of minder koffie drinkt. Nu is koffiedrinken een maatschappelijk aanvaarde gewoonte, waardoor we het allemaal gewoon niet door hebben.

De dealer staat in de supermarkt en in elk café. De machines om het warm en drinkbaar aan te bieden hebben we in huis. Geen naalden, maar percolators en nespressomachines. Ik was net gewend aan het idee dat cafeïne veel voordelen kan hebben. Bijvoorbeeld bij de preventie van diabetes type 2. Maar nu lees ik dat ik beter kan stoppen, want dan slaap ik beter, dan heb ik een beter gebit, dan ben ik minder angstig, gespannen en gestrest, dan kan ik me beter concentreren, dan heb ik sterkere botten en – het mooiste van alles – dan heb ik een beter seksleven.

Misschien ontken ik mijn verslavingsproblematiek, maar ik heb geloof ik geen CUD en ik denk dat ik mijn gebruik nog in de hand heb. Vlug, vlug een espressootje uit de machine laten komen. Kan ik weer verder tot mijn volgende shot.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)