Laatste update 28 december 2018, 00:16
3.906
40

Redacteur, radiomaker

Joyce Brekelmans (1981) is een nieuwsjunk met culinaire neigingen en een zwak voor woordgrappen. Zij werkt sinds 2013 als redacteur en radiomaker bij BNNVARA en was daarvoor actief als freelance journalist en columnist.

Geen plaats in de herberg, dus blijven ze in de hel

'Help je een vluchteling, dan krijg je het brandmerk 'mensensmokkelaar' en riskeer je vervolging, maar ondertussen jagen wij willens en wetens mensen terug naar hun folteraars en verkrachters'

Zo maar een paar nieuwsberichten die vandaag langskomen op social media:

NOS – Gevlucht en verdwenen: ‘Ik raakte mijn dochtertje kwijt op weg naar Nederland’

New York Times: ‘Het is een dodelijk misdrijf’: Hoe Europa lijden uitbesteedt terwijl migranten verdrinken

Guardian – Negen mensen opgepakt in Kent nadat ze de Channel overstaken in een opblaasbootje

Middle East Monitor – VN: Migranten Libië krijgen onvoorstelbare gruwelijkheden te verduren, waaronder groepsverkrachting

VPRO’s Bureau Buitenland – Ze vertrokken, maar kwamen nooit ergens aan

RTL Nieuws – Nederlands schip vol migranten al zes dagen op zoek naar haven

Washington Post: Wanneer uitgezette asielzoekers de dood wacht

De wanhoop spat van de pagina’s. Mensen ontvluchten oorlog, honger, corruptie, geweld en armoede. Niet alleen ergens naartoe, zoals het ‘gelukszoekers’-frame voorschrijft, maar vooral ergens vandaan. Maar omdat veel mensen lijden zijn gaan zien als persoonlijk falen, als ‘hun probleem’ waar zij ons mee willen opzadelen, kunnen ze nergens terecht. Mark Harbers kan voor zichzelf verantwoorden wat hij wil, maar in plaats van het absolute minimum te doen (het nakomen van de zeer schamele afspraken) is Nederland vooral bezig met de vraag hoe we ons ook daar onderuit kunnen wezelen. Om zelfs kinderen die hier geboren zijn maar niet te hoeven helpen.

Ook elders in Europa is de boodschap duidelijk: Trek gerust een geel hesje aan, maar waag het eens een oranje reddingsvest uit te delen. Help je een vluchteling, dan krijg je het brandmerk ‘mensensmokkelaar‘ en riskeer je vervolging, maar ondertussen jagen wij willens en wetens mensen terug naar hun folteraars en verkrachters. Naar de echte mensensmokkelaars die kinderen stelen en als slaven verkopen, tenzij ze meer kunnen krijgen voor hun organen alleen. Er werd schande gesproken van de kinderconcentratiekampen van Trump, maar ondertussen faciliteren wij nog veel grotere misstanden. Alles is geoorloofd zolang het maar in vluchtelingenkampen in Libië en elders gebeurt, maar buiten het gezichtsveld blijft, dat is ons EU-beleid. Dat is waar wij zwijgend mee instemmen en waarvan wij nooit kunnen zeggen het niet geweten te hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)