Laatste update 10:46
9.673
107

Universitair docent en onderzoeker

Dr. Karim Bettache is gepromoveerd in de cross-culturele psychologie en werkt als universitair docent en onderzoeker.
Hij houdt zich voornamelijk bezig met zaken als moraliteit en racisme.
Zijn doel: een inclusieve samenleving.

Geen racisme maar enkel klassisme volgens de enorme blinde vlek van SP’er Sunita Biharie

Onze premier zegt tegen de ‘hardwerkende witte Nederlander’ net zo goed dat ie zich moet ‘invechten’ omdat ie gediscrimineerd wordt, niewaar?

Recentelijk, schreef Sunita Biharie (fractievoorzitter SP Apeldoorn), mogelijk in een poging de aftakelende SP te redden van haar naderende ondergang, dat de partij geeft om de klassenstrijd en dat deze los staat van de zogenaamde rassenstrijd. Ze sloeg zo ongelooflijk de plank mis toen ze zei dat we ras buiten beschouwing moeten laten omdat een witte arbeider die moeilijk kan rondkomen minder privileges kent dan een zwarte ‘elitaire’ vrouw.

Nou, niet dus.

racisme
cc-foto: Pixabay

Ongeacht dat ik sympathie voel voor elke hardwerkende Nederlander ongeacht kleur, kan ik je vertellen dat haar opmerking je reinste kolder is. Laat die witte heer eens een winkel inlopen en die zwarte ‘elitaire’ mevrouw ook. Eens kijken wie de beveiliging in de gaten gaat houden. Of laat de zwarte ‘elitaire’ vrouw eens een politieke partij oprichten en een vraag stellen over buitenproportioneel politiegeweld nadat een man meer dan 20 kogels zijn lijf in gezeefd heeft gekregen. Of sterker, laat die witte meneer dat vragen. Rara, in welk geval de politiek (en het land) volledig apestront gaan. Juist, u en ik weten het antwoord dondersgoed.

Of weet u wat? Herinnert u zich dat onderzoek nog? Dat Nederlanders met een uitheemse naam zonder strafblad vrijwel niet worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek maar dat bij één op de drie solliciterende witte Nederlanders met een crimineel verleden dat wel gebeurt? Tuurlijk, gaat ook allemaal om klasse mevrouw Biharie. Heeft niets met ‘ras’ te maken.

Onze premier zegt tegen de hardwerkende ‘witte Nederlander’ net zo goed dat ie zich moet ‘invechten’ omdat ie gediscrimineerd wordt, toch? Niewaar?

Ach, weet u wat? Laten we nu eens hypothetisch twee mensen van dezelfde klasse nemen, zowel een witte én een zwarte arbeider die samen bij hetzelfde bedrijf werken. Tot nog toe heeft onderzoek aangetoond dat niet-witte Nederlanders amper doorgroeien en promoveren tot betere (vaak leidinggevende posities), dit in tegenstelling tot hun witte collega’s. Sterker, ons hele land kent welgeteld één allochtone politiekorpschef. En dan heb ik het nog niet eens over de systematische discriminatie van allochtone officiers (uiteraard ook amper doorgroeiend, in tegenstelling tot hun witte collega’s).

Nu weer even terug naar de zwarte ‘elite’ vrouw en de witte arbeider (wat een vergelijking trouwens, alsof we dit met regelmaat zien, kuch). Ze gaan beide stappen, in Amsterdam, en willen een leuke club bezoeken. Daar staan ze dan, in de rij. Uiteindelijk bij de portier wordt aan een van hen gevraagd “heb je wel een clubkaart? Nee? Dan mag je d’r niet in”. Rara aan wie zal dat gevraagd worden? Inderdaad, we weten het allemaal dondersgoed, het is werkelijk janken met de pet op.

Sterker, wordt er eigenlijk niet al twintig jaar geluisterd naar de ‘hardwerkende, boze Nederlander”? Is dat niet degene die door zowat iedere krant, politieke partij en televisieprogramma de hele godganse dag naar de mond wordt gepraat? Is dat niet die witte ’hardwerkende’ meneer waar Sunita Biharie het over heeft? Die man zogenaamd zonder privileges…? Of wordt er net zo goed geluisterd naar een zwarte vrouw, een vrouw zoals Simons? Zonder zoveel doodsbedreigingen naar zich toe geslingerd te krijgen dat haar eigen kind doodsbang is haar moeder te verliezen. Juist ja, enkel klassenstrijd…

Ik zei het al eerder, daar hebben we dus hét probleem van de SP en dé reden waarom de partij passé is. Klassisme is anno 2019 onlosmakelijk verbonden met racisme en kleur. En daarom moeten groepen Nederlanders ongeacht kleur (en klasse) de handen ineenslaan om een vuist te maken tegen de gure rechtse neofascistische wind die over ons land waait.

De SP verbindt niet, de SP segregeert en Sunita toont dat haarfijn aan. Partijen als de SP zijn simpelweg verleden tijd, ze leven in een vervlogen tijdperk. Door klassisme in deze tijd te ontkoppelen van racisme heb je het totaal niet begrepen.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)