2.529
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Geen ruzie maken, papa en mama

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het effect van ruzie tussen ouders op de kinderen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ruzies komen in de beste gezinnen voor, maar met deuren slaan, schreeuwen en dodelijke stiltes tussen ouders lijkt emotionele littekens in de kinderziel achter te laten, zeggen onderzoekers.

Het onderzoek werd gedaan in de VS onder 235 middenklasse gezinnen. In de periode dat de kinderen in groep 1 zaten werden de ouders geïnterviewd over hun huwelijkse twisten en kregen ze als opdracht om onderwerpen te bespreken die voor hen moeilijk lagen (het ging vaak over geld of opvoeding) en de onderzoekers gaven dan een oordeel over de stijl van ruzie maken.

De kinderen werden zeven jaar lang gevolgd. In die tijd scheidden 36 van de echtparen en in twee gezinnen overleed de vader. Ouders en kinderen werden opnieuw geïnterviewd. De kleuters wier ouders het vaakst en hevigst ruzie hadden gehad waren het vaakst emotioneel onzeker met grotere kans op depressies, stress en gedragsproblemen.

Er is echter een maar aan dit verhaal, want als de ouders in hun ruzies elkaar niet bekritiseerden, elkaar niet doodzwegen en niet gewelddadig werden, maar juist ondanks de ruzie de problemen positief probeerden uit te werken, hadden later nauwelijks last van het ruzieverleden. Wat we blijken te moeten leren is dus de kunst van het vriendelijk ruzie maken. Waar is die cursus?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)