1.170
35

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Geen stilte

Er hangt dit jaar een negatieve sfeer rond Dodenherdenking en ook Bevrijdingsdag.

Dodenherdenking 2009 was voor mij een bijzondere dag, waarbij ik eigenlijk gedurende de hele dag heb nagedacht over oorlog en verzet. Dat kwam mede door de aanslag op Koninginnedag, vier dagen eerder in Apeldoorn. Nu, een jaar later, was dat gevoel anders.

Er hing een negatieve sfeer rond Dodenherdenking en ook Bevrijdingsdag. “Laten we zo’n jaarlijkse bijeenkomst maar afschaffen”, hoor ik steeds meer mensen zeggen. Dat snap ik niet. Net als het opvallend negatieve sentiment op Twitter tegen #twitterstilte, de voorgestelde herdenkingscode. Op de koop toe verstoorde iemand de herdenking op de Dam, waarna in de paniek tientallen gewonden vielen.

Nederland lijkt negatiever geworden, onvriendelijker, opgefokter, agressiever. Juist op een dag als vandaag zou dat even moeten wijken. Maar dat is blijkbaar moeilijk voor sommigen. Gelukkig begrijp ik uit een opiniestuk van Fred Feddes dit weekend in NRC Handelsblad dat Nederland maar voor 5% uit eeuwige zeuren bestaat. Feddes trekt een parallel met een reisleider:

“De grootste fout die hij kan maken, is proberen om het hun naar de zin te maken. Het zal hem nooit lukken, want hun ongenoegen is een bodemloze put. […] Een verstandige reisleider negeert de 5% kankeraars zo veel mogelijk. Hij neemt hun bestaan en hun dreiging serieus, [maar] hij schenkt ze nooit meer dan 5% van zijn tijd. En hij zorgt er in de eerste plaats voor om een uitstekende reisleider te zijn, die 95% van het gezelschap een prachtige en onvergetelijke reis bezorgt.”

Wie de wet van de reisleider eenmaal kent, kijkt net iets anders naar de wereld om zich heen, constateer ik in navolging van Feddes. Zeker ook op internet, en zeker ook op deze dag van herdenking. Eén man kan het verzieken voor de massa, maar de massa is niet die ene man.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)