20.191
262

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

GeenStijl en het verraad van de Erasmus Universiteit

'Het is een gotspe dat de universiteit een gewaardeerd historicus zo in de steek laat'

Zihni Özdil, bij bezoekers van Joop wél bekend om zijn glasheldere opinies, is blijkens de NRC op vakantie naar de Canarische Eilanden. Dat doet hij om te ontkomen aan de jacht die de reaguurders van GeenStijl op hem maken. Zihni had de bewoners van het gehucht Oranje namelijk in een blog niet heilig verklaard, maar vastgesteld dat zij er ‘gelijkvormig’ uitzien. Toen moest hij het op GeenStijl ontgelden.

Tot zover alles normaal. Wie de kritische aandacht van dit weblog trekt, weet dat het gevolgd wordt door een trouwe horde naäpers die dan proberen in je mailbox er nog een schepje bovenop te doen. GeenStijl helpt zijn aanhang vaak door adressen en werkgevers van zijn slachtoffers bekend te maken, zoals het laffe jonge katjesverdrinkers betaamt: niet oog in oog met je tegenstander de strijd aangaan maar hun baas bellen. We zijn dat van GeenStijl gewend. Niet iets om je nog extra over op te winden.

Woedende mailtjes
Wat daarna gebeurde is echter niet normaal. Zihni behoort tot een jonge generatie van talentvolle historici in Nederland. Zijn werkgever is de Erasmus Universiteit. Die werd overstroomd door woedende mailtjes van GeenStijl-reaguurders, aldus nog steeds de NRC. Je zou nu verwachten dat de universiteit zijn docent onmiddellijk in bescherming zou nemen. Het kenmerk van het westers hoger onderwijs is immers het vrije debat. Alleen zo kon wetenschap tot ontwikkeling komen, wisten ze al in de middeleeuwen aan de universiteiten van Bologna, Pavia of Parijs.

Tot diezelfde academische traditie behoort het gegeven, dat universitaire docenten deelnemen aan het publieke debat. Hun stemgeluid reikt zo verder dan de collegezaal. Vandaar dat zoveel professoren in de krant schrijven of hun opwachting maken bij de televisie. Dat is niet van vandaag of gisteren. Toen Thorbecke nog hoogleraar was schreef hij al in het Journal de la Haye.

Geteisem
Elke Nederlandse universiteit heeft tegenwoordig een afdeling communicatie die probeert te bevorderen dat het wetenschappelijk personeel in de publiciteit komt. Heeft de Erasmus Universiteit te Rotterdam dan ook verontwaardigd gereageerd op de mailgolf der reaguurders? Heeft de rector magnificus in academische termen meegedeeld, dat al het tuig en het geteisem dat om het ontslag van Zihni vraagt, wat hem betreft aan zijn hooggeleerde reet kan roesten? Nee, Zihni moest zelf op het matje komen. Hij mag op zijn blog niet meer melden dat hij aan de Erasmus Universiteit werkt. Men schaamt zich voor hem. Daarmee heeft de Erasmus Universiteit, die loot aan de trotse Handelshogeschool waar grootheden doceerden Als Posthumus en Tinbergen, hoogverraad gepleegd aan de grondwet van de Republiek der Letteren.

Dit is een triest en gevaarlijk precedent. Zolang docenten en hoogleraren aan hun onderwijs- en onderzoeksverplichtingen voldoen, hebben universitaire bestuurders n i e t s met de inhoud van hun publieke uitingen te maken. Als ze al een taak hebben, dan is het er aan bij te dragen dat zij ongehinderd en niet geïntimideerd hun mening naar buiten kunnen brengen. Het is helemaal een gotspe dat de universiteit, die een gewaardeerd historicus zo in de steek laat, de naam draagt van Desiderius Erasmus. Misschien kan ze beter worden omgedoopt tot Sonniusuniversiteit. Franciscus Sonnius was een late tijdgenoot van Erasmus. Hij leidde de Nederlandse afdeling van de heilige Inquisitie. Hij was heel gematigd, zeggen tijdgenoten over hem. Hij overreedde liever dan dat hij dwong. Sonnius was een beschaafd en welopgevoed inquisiteur. 

Aanvulling:
De ontzettend vreselijke tweet die Zihni in het jaar onzes heren 2015 van de christelijke jaartelling, het jaar 5776 van de joodse en het jaar 1436 van de islamitische problemen opleverde met zijn universiteit:

“Bezorgde burgers”. Ahum. 130 inwoners. Drenthe. Allemaal dezelfde gelaatsvorm. Do the math.

Aanvulling 2:
Op maandag 19 oktober publiceerde “Johnny Quid” op GeenStijl een stukje over Spakenburg. Daaruit knip ik de volgende zinnen: ‘Spakenburg kennende hebben ze ook alle drie dezelfde achternaam. Blijkbaar is het de core business van Spakenburg om achterlijke idioten te produceren.‘ 
Ook lezen wij: ‘Zo’n vroom gereformeerd vissersdorp waar de genenpool in de loop der eeuwen dusdanig karig is geworden dat Forrest Gump er als een genie beschouwd zou worden. We hebben meer van zulke gomperkoppenbastions in dit land. (Hallo Katwijk, hallo Volendam)


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (262)