7.463
58

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

GeenStijl had de SGP geen grotere lol kunnen doen

'Dit is precies het spookbeeld dat de tegenstanders van euthanasie schetsen'

Het was vast om te pesten dat Van Rosssem de dag des heren uitkoos om Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, aan te pakken. Deze had in de Volkskrant elke vorm van euthanasie scherp veroordeeld. “Euthanasie mag nie”, in de woorden van de gevierde Geen Stijl redacteur.

Van Rossem ging er eens goed voor zitten. Eerst citeerde hij Van der Staaij letterlijk. “De helderste en meest overtuigende ethische norm is en blijft: beëindig nooit een mensenleven in naam van barmhartigheid. Gij zult niet doden.” Daarna schreef hij het volgende: “Een grijze golf van zorg overvragende hoogbejaarden zet de verzorgingsstaat steeds dieper onder water, maar Kees van der Stasi wil in opdracht van zijn fictieve wetgever al die mensen er nog eens fijntjes aan herinneren dat het ONETHISCH is om hun eigen stekker er uit te trekken. Ook als die mensen zelf op en versleten zijn, niemand meer hebben die voor ze kan zorgen of gewoon klaar zijn met dit leven.”

Tegenstanders van euthanasie stellen strijk en zet dat je met elke medewerking aan een zelfgekozen dood de deur openzet naar het beëindigen van mensonwaardig leven, zoals een bekende politieke stroming uit de eerste helft van de twintigste eeuw dat een tijd lang praktiseerde. Zij vrezen bovendien dat de kinderen hun ouders onder druk zullen zetten om de pijp aan Maarten te geven en daarmee de erfenis aan hen. Tegen zulke kwalijke tegenstand moet je oproeien als je het levenseinde in eigen hand wil houden.

Vandaag, op zondag 2 februari 2014, Maria Lichtmis, geeft van Rossem de SGP een extra wapen in handen. Wie vallen volgens hem in de termen voor euthanasie? Niet alleen mensen die levensmoe zijn maar ook ‘zorg overvragende hoogbejaarden’ en mensen ‘die niemand hebben die voor ze kan zorgen’. Dit “Sterf maar, U overvraagt. U wordt te duur. Bovendien hebt U toch geen familie meer”, is precies het spookbeeld dat de tegenstanders van euthanasie schetsen. Van der Staaij mag op de sabbath het internet niet raadplegen maar morgen springt zijn hart op van vreugde. Dit is precies waar hij op wacht. Van Rossem had de SGP geen grotere lol kunnen doen.

Beluister dit opiniestuk hier 


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (58)